DEA
Klasyfikacja:
Další názvy:
dietanoloamina
DEA (dietanoloamina) i związki DEA są używane do produkcji kremów lub pianek kosmetycznych. DEA działa również jako regulator pH, przeciwdziałając kwasowości innych składników. Występuje głównie w środkach nawilżających i filtrach przeciwsłonecznych, podczas gdy kokamid i lauramid DEA znajdują się w mydłach, środkach czyszczących i szamponach. Przemysłowe zastosowania DEA obejmują jego wykorzystanie w rafineriach ropy naftowej do "oczyszczania" siarkowodoru z emisji gazów procesowych.
DEA i jego związki powodują łagodne do umiarkowanego podrażnienie skóry i oczu. W eksperymentach laboratoryjnych wykazano, że narażenie na wysokie dawki tych chemikaliów powoduje raka wątroby i zmiany przedrakowe w skórze i tarczycy.Unia Europejska klasyfikuje DEA jako niebezpieczny w oparciu o ryzyko poważnego uszczerbku na zdrowiu w wyniku długotrwałego narażenia. Związki DEA mogą również reagować z azotynami w kosmetykach, tworząc nitrozoaminy, które Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem klasyfikuje jako potencjalny czynnik rakotwórczy dla ludzi.
DEA i jego związki powodują łagodne do umiarkowanego podrażnienie skóry i oczu. W eksperymentach laboratoryjnych wykazano, że narażenie na wysokie dawki tych chemikaliów powoduje raka wątroby i zmiany przedrakowe w skórze i tarczycy.Unia Europejska klasyfikuje DEA jako niebezpieczny w oparciu o ryzyko poważnego uszczerbku na zdrowiu w wyniku długotrwałego narażenia. Związki DEA mogą również reagować z azotynami w kosmetykach, tworząc nitrozoaminy, które Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem klasyfikuje jako potencjalny czynnik rakotwórczy dla ludzi.
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.