Dalbergia shisham
Klasyfikacja:
Další názvy:
Palisander indyjski, palisander indyjski,
Dalbergia shisham to drzewo liściaste o wysokości do 25 m, należące do rodziny bobowatych. Jest powszechnie uprawiane w Indiach. Występuje również w Nepalu, Bhutanie, Iranie i Iraku. Dalbergia shisham, czyli indyjskie drzewo różane, lubi piaszczyste gleby, może wytrzymać duże wahania temperatury i może wytrzymać krótki spadek poniżej zera. To, co jest wyjątkowe w tym drzewie, to jego drewno. Jest twarde, ale także łatwe w obróbce, z powodzeniem odporne na termity i wykorzystywane do produkcji łodzi, instrumentów rolniczych lub muzycznych. Jest także doskonałym paliwem o wysokiej wartości opałowej i jest również wykorzystywane do produkcji węgla drzewnego. Gałązki palisandru są żute w celu czyszczenia zębów. Wzdłuż plantacji herbaty, palisander jest sadzony dla cienia.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?