Czosnek
Klasyfikacja:
Další názvy:
Czosnek, Allium sativum
Oprócz aromatyzowania żywności, czosnek był i nadal jest stosowany jako lek. Czosnek działa jako środek zapobiegawczy i leczniczy w przypadku wielu chorób. Należy do rodzaju Allium i jest blisko spokrewniony z cebulą, porem lub szczypiorkiem. Już w starożytnym Egipcie był używany ze względu na swoje właściwości lecznicze.
Główną substancją stojącą za leczniczymi właściwościami czosnku jest bez wątpienia alicyna. Związek, który nadaje czosnkowi charakterystyczny ostry aromat. Alicyna jest związkiemktóry zatrzymuje utlenianie szkodliwego cholesterolu LDL. Obniża poziom cholesterolu i wspomaga zdrowie serca. Regularne spożywanie czosnku zmniejsza częstość występowania zakrzepów krwi i pomaga zapobiegać chorobie zakrzepowo-zatorowej. Czosnek również obniża ciśnienie krwi, co jest dobrą wiadomością dla pacjentów z nadciśnieniem.
Pomaga układ sercowo-naczyniowy , pomaga zapobiegać rozwojowi miażdżycy: inherit;">miażdżycy , pomaga przy wysokim cholesterolu: inherit;">cholesterolu , chroni przed zawałem serca, chorobą wieńcową i nadciśnieniem. Czosnek jest silnym antybiotykiem i pomaga zwalczać bakterie Campylobacter. Według badań, spożywanie czosnku ma wpływ na poziom choroby zwyrodnieniowej stawów (deformacji stawów).
Główną substancją stojącą za leczniczymi właściwościami czosnku jest bez wątpienia alicyna. Związek, który nadaje czosnkowi charakterystyczny ostry aromat. Alicyna jest związkiemktóry zatrzymuje utlenianie szkodliwego cholesterolu LDL. Obniża poziom cholesterolu i wspomaga zdrowie serca. Regularne spożywanie czosnku zmniejsza częstość występowania zakrzepów krwi i pomaga zapobiegać chorobie zakrzepowo-zatorowej. Czosnek również obniża ciśnienie krwi, co jest dobrą wiadomością dla pacjentów z nadciśnieniem.
Pomaga układ sercowo-naczyniowy , pomaga zapobiegać rozwojowi miażdżycy: inherit;">miażdżycy , pomaga przy wysokim cholesterolu: inherit;">cholesterolu , chroni przed zawałem serca, chorobą wieńcową i nadciśnieniem. Czosnek jest silnym antybiotykiem i pomaga zwalczać bakterie Campylobacter. Według badań, spożywanie czosnku ma wpływ na poziom choroby zwyrodnieniowej stawów (deformacji stawów).