Czarny pieprz
Klasyfikacja:
Další názvy:
Piper nigrum
Czarny pieprz jest uważany za króla przypraw. Jest to twarda kulka, która jest używana w kuchni jako całe kulki lub w postaci pokruszonej. Charakteryzuje się ostrym smakiem.
Zawiera piperynę, potas, witaminę B, wapń, fitoskładniki.
Zawiera piperynę, potas, witaminę B, wapń, fitoskładniki.
Ze względu na zawartość piperyny ma działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Piperyna pomaga poprawić pamięć, pomaga zmniejszyć objawy chorób zwyrodnieniowych, takich jak choroba Alzheimera i choroba Parkinsona. Ze względu na swoje działanie odtruwające, może oczyścić żołądek i jelita, co sprzyja zdrowemu trawieniu i pomaga w leczeniu biegunki, sprzyja utracie wagi i zwiększa wchłanianie składników odżywczych. Inne efekty czarnego pieprzu obejmują regulację tętna i obniżenie wysokiego ciśnienia krwi. anemii. Działa jako środek zapobiegający podagrze i może zmniejszyć ból stawów. Pomaga w leczeniu przeziębienia i kaszlu. Wspomaga zdrowie skóry, zapobiegając jej deformacjom i zmarszczkom.
Czarny pieprz może powodować ból żołądka i zgagę podczas przyjmowania.
.