Czarny czosnek
Poddawany jest specjalnej metodzie fermentacji. Cały proces fermentacji jest długi i trwa około miesiąca. Pałeczki czosnku są umieszczane w pojemniku fermentacyjnym, gdzie są narażone na wyższą temperaturę i wilgotność. Fermentacja odbywa się w wysokiej kontrolowanej temperaturze i wilgotności. W ostatnim tygodniu procesu czosnek jest schładzany i suszony. Czosnek zawiera cukry i aminokwasy. Podczas procesu fermentacji wytwarzana jest melanoidyna, która jest ciemną substancją odpowiedzialną za czarny kolor czosnku. Po fermentacji czosnek nabiera słodkiego smaku, lepkiej, miękkiej konsystencji, a większość typowego dla czosnku zapachu znika. Konsystencja przypomina galaretkę czosnkową. Czarny czosnek ma mniej ostry smak. Zawiera prawie dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż surowy czosnek.Zawiera organiczny związek 5-allicysteinę, który według niektórych ekspertów pomaga zapobiegać rakowi i obniża poziom cholesterolu. Pomaga między innymi obniżyć poziom cukru we krwi. Czarny czosnek zawiera witaminę A, B1, B2, B3, B5, B6 i witaminę C. Wśród minerałów, wapń, jod, żelazo, selen, magnez, potas, fosfor, cynk, sód, mangan, beta-karoten i kwas foliowy.