Czarna porzeczka
Klasyfikacja:
Další názvy:
Ribes nigrum, czarna porzeczka
Porzeczka to krzew owocowy, który produkuje małe jadalne jagody z wysoką zawartością witaminy C. Czarna porzeczka była uprawiana w XI-wiecznej Rosji. Prawa czarnej porzeczki rozpoczęła się w XVII wieku. Wykorzystywano ją ze względu na jej właściwości lecznicze.
Owoce czarnej porzeczki są doskonałym źródłem flawonoidów, witaminy C, proantocyjanidyn, antocyjanów. środek napotny, moczopędny i przeciwgorączkowy. Jest stosowany w leczeniu grypy i przeziębienia. Liście są przydatne w leczeniu spazmatycznego kaszlu, biegunki i bólu gardła. Olej pozyskiwany z nasion czarnej porzeczki ma właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, immunostymulujące, kardioprotekcyjne i ochronne dla skóry.
Zwiększaelastyczność naczyń krwionośnych i odporność organizmu . Liście i owoce wspomagają metabolizm. Czarne porzeczki mają właściwości poprawiające nastrój, przeciwgrzybicze, przeciwbiegunkowe, przeciwszkorbutowe i wzmacniające żołądek.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?