Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Cynk

Cynk i jego rola

  • Cynk jest niezbędny do funkcjonowania ponad 300 enzymów w naszym organizmie, które wspomagają metabolizm, trawienie, funkcjonowanie nerwów i wiele więcej
  • Jest ważny dla rozwoju i funkcjonowania komórek odpornościowych
  • Jest niezbędny dla zdrowia skóry, syntezy DNA i produkcji białek
  • odgrywa istotną rolę w wzroście i podziale komórek
  • jest niezbędny dla odczuwania smaku i zapachu, więc niedobór cynku może powodować zmniejszenie smaku lub zapachu

Główne zalety cynk

Wspiera układ odpornościowy

Cynk pomaga utrzymać silny układ odpornościowy.stymulują komórki odpornościowe i zmniejszają stres oksydacyjny.

Na przykład, w siedmiu losowych badaniach na 575 uczestnikach cierpiących na przeziębienie stwierdzono, że suplementacja 80-92 mg cynku dziennie może skrócić czas trwania przeziębienia nawet o 33%.

Przyspiesza gojenie się ran

Cynk jest powszechnie stosowany w szpitalach do leczenia oparzeń, wrzodów lub urazów skóry. Jest on niezbędny do prawidłowego gojenia, ponieważ odgrywa istotną rolę w syntezie kolagenu (białka, jednego z głównych budulców kości, skóry, mięśni, ścięgien i więzadeł itp.), funkcji odpornościowej i odpowiedzi zapalnej. Niedobór cynku może spowolnić gojenie się ran, ale odwrotnie, po uzupełnieniu możemy przyspieszyć powrót do zdrowia.

Zmniejsza ryzyko niektórych chorób związanych z wiekiem

W populacji osób dorosłych wykazano, że osoby suplementujące cynk mają lepszą odpowiedź na szczepienie przeciw grypie, zmniejszone ryzyko zapalenia płuc i zwiększoną sprawność umysłową.

W jednym badaniu, dodatkowo codzienne przyjmowanie suplementów antyoksydacyjnych - witaminy E, witaminy C i beta-karotenu - plus 80 mg cynku zmniejszyło utratę wzroku i znacząco zmniejszyło ryzyko zaawansowanego AMD u ponad 4200 osób.

Leczenie trądziku

Trądzik jest chorobą skóry, która dotyka stosunkowo dużą część populacji. Osoby z trądzikiem mają zwykle niższy poziom cynku, co może być przyczyną, więc suplementacja może znacznie pomóc. Leczenie cynkiem może skutecznie leczyć trądzik, zmniejszając stan zapalny, zapobiegając rozwojowi bakterii i hamując aktywność gruczołów łojowych.

Zmniejsza stan zapalny

Jak już zauważyliśmy, cynk zmniejsza stres oksydacyjny. Prowadzi to do przewlekłego stanu zapalnego, który przyczynia się do wielu chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, rak i upośledzenie umysłowe.

Przyczynia się do prawidłowej syntezy białek

Cynk przyczynia się do optymalnej syntezy białek, w tym syntezy kolagenu kreatynowego.

Przeciwdziałanie rozpadowi kości

Cynk wspiera tworzenie komórek kościotwórczych i zapobiega nadmiernemu rozpadowi kości. Niedobór cynku jest związany z częstszymi złamaniami lub chorobami kości, takimi jak osteoporoza.

Włosy, paznokcie i skóra

Niedobór cynku może powodować wypadanie włosów, łamanie paznokci lub pogorszenie stanu skóry. I odwrotnie, suplementacja cynkiem może przyspieszyć wzrost włosów i poprawić ich jakość, wzmocnić paznokcie, poprawić cerę, napiąć skórę i pozbyć się suchej skóry.

Funkcje poznawcze

Cynk jest wysoce skoncentrowany w korze mózgowej, szyszynce i hipokampie, a jego niedobór wiąże się z upośledzeniem tworzenia pamięci i zaburzeniami nastroju.

Płodność i reprodukcja

Cynk odgrywa ważną rolę w prawidłowym rozwoju jąder, spermatogenezie i ruchliwości plemników. Niski poziom cynku w diecie jest związany z niskim stężeniem kilku hormonów, w tym testosteronu.

Metabolizm wit. A

Cynk bierze udział w wchłanianiu, transporcie i wykorzystaniu witaminy A. Jest niezbędny do utrzymania prawidłowego stężenia witaminy A w osoczu, co jest konieczne do mobilizacji witaminy A z wątroby. Niedobór cynku może negatywnie wpływać na przechodzenie wit. A z wątroby i jej transport do krążenia.

Objawy niedoboru cynku

Objawy niedoboru cynku można tutaj podzielić na dwie grupy:

1) Objawy ciężkiego niedoboru

  • Pogorszony wzrost i rozwój
  • Podatność na infekcje
  • Opóźnione dojrzewanie płciowe
  • Wypadanie włosów
  • Wysypki skórne
  • Przewlekła biegunka
  • Zaburzone gojenie się ran
  • Problemy behawioralne

Niedobór cynku jest rzadki i nie występuje tak często, ale istnieją grupy ryzyka, które obejmują: niemowlęta karmione piersią, których matki nie mają wystarczającej ilości cynku, osoby uzależnione od alkoholu i osoby przyjmujące leki immunosupresyjne.



2)Objawy łagodnego niedoboru

  • Biegunka
  • Zmniejszona odporność
  • Utrata wagi
  • Grube, łamliwe włosy
  • Zmniejszony apetyt
  • Zaburzenia nastroju
  • Sucha skóra, problemy skórne
  • Pogorszone widzenie, ślepota nocna
  • Białe plamki na paznokciach
  • Problemy z wydajnością
  • Pogorszone gojenie się ran

Łagodniejsze formy niedoboru są znacznie bardziej powszechne, występując zwłaszcza u dzieci w krajach rozwijających się, gdzie dieta nie zawiera wszystkich ważnych składników odżywczych. Ale uwaga, ogólnie niedobór cynku występuje u osób, które mają niewystarczające spożycie żywności.

Grupy ryzyka obejmują:

  • Osoby z chorobami przewodu pokarmowego, takimi jak choroba Leśniowskiego-Crohna
  • Wegetarianie i weganie
  • Kobiety w ciąży i karmiące piersią
  • Niemowlęta w podeszłym wieku, które są karmione wyłącznie piersią
  • Osoby z anemią
  • Osoby z niedożywieniem, w tym osoby z anoreksją lub bulimią
  • Osoby z przewlekłą chorobą nerek
  • Osoby uzależnione od alkoholu

Gdzie w sklepie spożywczym możemy możemy znaleźć cynk?

Wiele pokarmów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego jest naturalnie bogatych w cynk, który może pomóc nam utrzymać optymalny poziom.

  • Skorupiaki: ostrygi, małże i omułki
  • Masło: Wołowina, wieprzowina, jagnięcina i żubr
  • Drób: Indyk i kurczak
  • Ryby: Flądra, sardynki, łosoś
  • Rośliny strączkowe: Ciecierzyca, soczewica, czarna fasola itp.
  • Orzechy i nasiona.
  • Niektóre warzywa: grzyby, porzeczki, groszek, szparagi i buraki

Zalecenia dotyczące dawkowania

Podobnie jak w przypadku niedoboru, nadmierne spożycie może prowadzić do negatywnych skutków ubocznych.

Objawy toksyczności cynku obejmują:

  • nudności i wymioty
  • utrata apetytu
  • biegunka
  • skurcze brzucha
  • ból głowy
  • obniżona funkcja odpornościowa
  • obniżony "dobry" cholesterol HDL

Zbyt duża ilość cynku może również powodować niedobory innych składników odżywczych. Na przykład wysokie spożycie cynku może zakłócać wchłanianie miedzi i żelaza.

Zmniejszenie poziomu miedzi odnotowano nawet u osób spożywających tylko umiarkowanie wysokie dawki cynku - 60 mg dziennie - przez 10 tygodni.

Zalecane dzienne spożycie (RDI) wynosi 11 mg dla dorosłych mężczyzn i 8 mg dla dorosłych kobiet. Jednak kobiety w ciąży i karmiące powinny spożywać 11-12 mg dziennie.

Suplementacja 15-30 mg pierwiastka cynku dziennie może poprawić odporność, oczy, skórę i inne aspekty zdrowia, jeśli cierpisz na problemy zdrowotne w tych obszarach i masz niedobór cynku. Limit, którego nie należy przekraczać to 40 mg.

Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z