Cukier kokosowy
Klasyfikacja:
Cukier kokosowy wygląda jak cukier trzcinowy i ma wyraźny karmelowy smak. Najczęściej pochodzi z Filipin i innych części Azji Południowo-Wschodniej. Wytwarzany jest z masy palmy kokosowej. Uzyskuje się go poprzez ścięcie kwiatu palmy kokosowej i zebranie płynnego soku do pojemników. Płyn ten jest następnie podgrzewany, aż większość wody wyparuje. Efektem końcowym jest brązowy cukier.
Cukier kokosowy podlega niewielkiej obróbce, więc podobnie jak inne nierafinowane cukry, zachowuje część swoich naturalnych witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Główną zaletą cukru kokosowego jest to, że nie jest on poddawany sztucznemu przetwarzaniu, jak to ma miejsce w przypadku cukru białego. Cukier kokosowy jest całkowicie naturalnym produktem i nie jest uzyskiwany w żadnym procesie rafinacji.
Cukier ten jest dość podobny do zwykłego cukru pod względem smaku i kalorii. W porównaniu do białego cukru, ma o połowę niższy indeks glikemiczny.Indeks glikemiczny cukru kokosowego wynosi 35. Możesz wypróbować tę opcję, jeśli próbowałeś różnych opcji cukru i planujesz raz na zawsze zrezygnować z białego cukru.
Cukier kokosowy podlega niewielkiej obróbce, więc podobnie jak inne nierafinowane cukry, zachowuje część swoich naturalnych witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Główną zaletą cukru kokosowego jest to, że nie jest on poddawany sztucznemu przetwarzaniu, jak to ma miejsce w przypadku cukru białego. Cukier kokosowy jest całkowicie naturalnym produktem i nie jest uzyskiwany w żadnym procesie rafinacji.
Cukier ten jest dość podobny do zwykłego cukru pod względem smaku i kalorii. W porównaniu do białego cukru, ma o połowę niższy indeks glikemiczny.Indeks glikemiczny cukru kokosowego wynosi 35. Możesz wypróbować tę opcję, jeśli próbowałeś różnych opcji cukru i planujesz raz na zawsze zrezygnować z białego cukru.
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.