Cukier
Klasyfikacja:
Cukier to naturalny słodzik produkowany z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych. W procesie rafinacji cukier traci wszystkie korzystne substancje, zwłaszcza minerały i pierwiastki śladowe. Produktem ubocznym produkcji cukru jest melasa. W rzeczywistości jest to produkt odpadowy, ale ma doskonałą wartość odżywczą. Melasa ma postać syropu i zawiera wiele minerałów, zwłaszcza żelazo, potas, sód, cynk i miedź.
W produktach kosmetycznych cukier jest stosowany jako doskonały środek złuszczający do usuwania zanieczyszczeń ze skóry i pozbywania się tłuszczu.
Nadmierne spożycie tradycyjnego białego cukru zostało powiązane z nadwagą, otyłością lub infekcjami drożdżakowymi. Oprócz cukru trzcinowego i buraczanego, inne alternatywy obejmują cukier palmowy lub cukier kokosowy.Cukier palmowy ma około 85% słodyczy w porównaniu do klasycznego białego cukru, a poziom cukru wzrasta powoli po spożyciu, więc nie obciąża tak bardzo trzustki. Cukier kokosowy ma więcej minerałów niż cukier buraczany, a w szczególności zawiera inulinę, która jest nierozpuszczalnym błonnikiem służącym jako prebiotyk. Cukier kokosowy jest wytwarzany z płynu (soku) zawartego w pąkach kwiatów palmy, a następnie płyn ten jest przetwarzany przy użyciu ciepła w celu wytworzenia krystalicznej masy.
W produktach kosmetycznych cukier jest stosowany jako doskonały środek złuszczający do usuwania zanieczyszczeń ze skóry i pozbywania się tłuszczu.
Nadmierne spożycie tradycyjnego białego cukru zostało powiązane z nadwagą, otyłością lub infekcjami drożdżakowymi. Oprócz cukru trzcinowego i buraczanego, inne alternatywy obejmują cukier palmowy lub cukier kokosowy.Cukier palmowy ma około 85% słodyczy w porównaniu do klasycznego białego cukru, a poziom cukru wzrasta powoli po spożyciu, więc nie obciąża tak bardzo trzustki. Cukier kokosowy ma więcej minerałów niż cukier buraczany, a w szczególności zawiera inulinę, która jest nierozpuszczalnym błonnikiem służącym jako prebiotyk. Cukier kokosowy jest wytwarzany z płynu (soku) zawartego w pąkach kwiatów palmy, a następnie płyn ten jest przetwarzany przy użyciu ciepła w celu wytworzenia krystalicznej masy.