Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Cukier

Klasyfikacja:
Cukier to naturalny słodzik produkowany z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych. W procesie rafinacji cukier traci wszystkie korzystne substancje, zwłaszcza minerały i pierwiastki śladowe. Produktem ubocznym produkcji cukru jest melasa. W rzeczywistości jest to produkt odpadowy, ale ma doskonałą wartość odżywczą. Melasa ma postać syropu i zawiera wiele minerałów, zwłaszcza żelazo, potas, sód, cynk i miedź.
W produktach kosmetycznych cukier jest stosowany jako doskonały środek złuszczający do usuwania zanieczyszczeń ze skóry i pozbywania się tłuszczu.

Nadmierne spożycie tradycyjnego białego cukru zostało powiązane z nadwagą, otyłością lub infekcjami drożdżakowymi. Oprócz cukru trzcinowego i buraczanego, inne alternatywy obejmują cukier palmowy lub cukier kokosowy.Cukier palmowy ma około 85% słodyczy w porównaniu do klasycznego białego cukru, a poziom cukru wzrasta powoli po spożyciu, więc nie obciąża tak bardzo trzustki. Cukier kokosowy ma więcej minerałów niż cukier buraczany, a w szczególności zawiera inulinę, która jest nierozpuszczalnym błonnikiem służącym jako prebiotyk. Cukier kokosowy jest wytwarzany z płynu (soku) zawartego w pąkach kwiatów palmy, a następnie płyn ten jest przetwarzany przy użyciu ciepła w celu wytworzenia krystalicznej masy.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?