Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Ciecierzyca jagnięca

Klasyfikacja:
Další názvy:
Cicer arietinum, groch rzymski, ciecierzyca
Ciecierzyca owcza lub ciecierzyca to popularna roślina strączkowa, której smak porównywany jest do smaku orzeszków ziemnych. Ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka i błonnika i jest również znana jako fasola garbanzo. Te smaczne rośliny strączkowe pochodzą z basenu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu, ale obecnie są powszechnym składnikiem posiłków na całym świecie. Ciecierzyca, zawarta w różnych potrawach, od hummusu po curry, to świetny sposób na wzbogacenie diety w białko i żelazo.Ciecierzyca jest jedną z najwcześniej uprawianych roślin strączkowych - na Bliskim Wschodzie znaleziono pozostałości liczące nawet 7500 lat. W niektórych częściach Turcji udomowiona ciecierzyca została znaleziona w neolitycznej ceramice.

Pod względem odżywczym ciecierzyca jest bardzo pożywna i może służyć jako danie główne. Oprócz dużej ilości białka, zawiera także minerały takie jak mangan, wapń, magnez i potas. Między innymi zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe omega 6, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL. Jak każda roślina strączkowa, ciecierzyca zawiera dużo błonnika i jest lekkostrawna. Ciecierzyca jest szczególnie polecana w okresie ciąży, ponieważ zawiera duże ilości kwasu foliowego, który jest ważny dla prawidłowego rozwoju i chroni przed rozwojem wad wrodzonych.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.