Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Chlorek sodu

Klasyfikacja:
Další názvy:
Sól, chlorek sodu

Chlorek sodu NaCl jest znany jako sól, która jest niezbędnym składnikiem używanym przez nasz organizm i jest ważna dla wielu funkcji. Jest to związek nieorganiczny, który jest wytwarzany przez połączenie sodu i chlorku w celu utworzenia białych kryształów. Jest stosowana jako środek aromatyzujący, a także jako środek konserwujący żywność. Sól jest rafinowana, nierafinowana i może być również wzbogacona jodem. Chlorek sodu jest najczęściej wstrzykiwany. W domu jest używana jako środek czyszczący, usuwający plamy, tłuszcz i zapobiegający pleśni.

Wchłania i transportuje składniki odżywcze, odgrywa ważną rolę w jelicie cienkim, wchłania składniki odżywcze (chlorek, cukier, wodę, aminokwasy), reguluje ciśnienie krwi, utrzymuje prawidłową równowagę płynów, wysyła sygnały nerwowe w całym ciele, wspomaga skurcz i rozluźnienie mięśni oraz jest stosowany jako przyprawa, środek konserwujący i wzmacnia naturalny kolor żywności.

Używanie niewielkich ilości soli jest ważne dla organizmu, ale należy kontrolować jej spożycie, aby nie było zbyt wysokie.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.