Chlorek sodu
Chlorek sodu NaCl jest znany jako sól, która jest niezbędnym składnikiem używanym przez nasz organizm i jest ważna dla wielu funkcji. Jest to związek nieorganiczny, który jest wytwarzany przez połączenie sodu i chlorku w celu utworzenia białych kryształów. Jest stosowana jako środek aromatyzujący, a także jako środek konserwujący żywność. Sól jest rafinowana, nierafinowana i może być również wzbogacona jodem. Chlorek sodu jest najczęściej wstrzykiwany. W domu jest używana jako środek czyszczący, usuwający plamy, tłuszcz i zapobiegający pleśni.
Wchłania i transportuje składniki odżywcze, odgrywa ważną rolę w jelicie cienkim, wchłania składniki odżywcze (chlorek, cukier, wodę, aminokwasy), reguluje ciśnienie krwi, utrzymuje prawidłową równowagę płynów, wysyła sygnały nerwowe w całym ciele, wspomaga skurcz i rozluźnienie mięśni oraz jest stosowany jako przyprawa, środek konserwujący i wzmacnia naturalny kolor żywności.
Używanie niewielkich ilości soli jest ważne dla organizmu, ale należy kontrolować jej spożycie, aby nie było zbyt wysokie.