Celuloza mikrokrystaliczna
Mikrokrystaliczna celuloza MCC jest niestrawną substancją roślinną. Rośliny są oczyszczane, mielone i w ten sposób powstaje drobny biały proszek. Proszek jest tak drobny, że jego małe kryształy są widoczne tylko pod mikroskopem. Mikrokrystaliczna celuloza jest powszechnym dodatkiem do produktów, które nie mają wartości odżywczych. Występuje w suplementach, farmaceutykach i pakowanej żywności. Występuje również pod nazwami takimi jak: sproszkowana celuloza, MCC, guma celulozowa, karboksymetyloceluloza. Występuje w twardych łodygach roślin.
Mikrokrystaliczna celulozadziała jako emulgator i zapobiega oddzielaniu się wody. Zwiększa objętość żywności bez dodawania kalorii. Jest używana do konserwowania zup i sosów. Występuje w lekach na alergię, tarczycę i ciśnienie krwi. Może zwiększać utratę wagi. Znajduje się w produktach serwatkowych i pozwala na utworzenie niełamliwej tabletki.