Camu Camu
Camu Camu lub Myrciaria dubia to tropikalne drzewo rosnące w regionie Amazonii. Osiąga wysokość od 3 do 6 metrów. Camu camu ma białe kwiatostany o słodkim zapachu, a owoce są raczej mniejsze i mają kolor od pomarańczowego do fioletowego, przypominają wiśnię. Jagody mają kwaśny smak, dlatego rzadko są spożywane na surowo. Najczęściej przyjmuje się je w postaci ekstraktu z jagód i w formie proszku. Główną cechą owoców Camu Camu jest wysoka zawartość witaminy C. Zawierają nawet więcej kwasu askorbinowego niż np. acerola czy rokitnik, a także flawonoidy, aminokwasy i wiele minerałów, takich jak żelazo, potas i wapń. Ważnym składnikiem tych owoców jest rutyna.
Camu camu ma działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, antybakteryjne. Pomaga w leczeniu zapalenia stawów, ze względu na wysoką zawartość witaminy C.Wzmacnia również układ odpornościowy, pomaga obniżyć poziom cukru we krwi i ciśnienie krwi, zapewnia elastyczność i drożność naczyń krwionośnych, pomaga zmniejszyć wagę, ma pozytywny wpływ na układ nerwowy.