Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Camu Camu

Klasyfikacja:
Další názvy:
Myrciaria dubia

Camu Camu lub Myrciaria dubia to tropikalne drzewo rosnące w regionie Amazonii. Osiąga wysokość od 3 do 6 metrów. Camu camu ma białe kwiatostany o słodkim zapachu, a owoce są raczej mniejsze i mają kolor od pomarańczowego do fioletowego, przypominają wiśnię. Jagody mają kwaśny smak, dlatego rzadko są spożywane na surowo. Najczęściej przyjmuje się je w postaci ekstraktu z jagód i w formie proszku. Główną cechą owoców Camu Camu jest wysoka zawartość witaminy C. Zawierają nawet więcej kwasu askorbinowego niż np. acerola czy rokitnik, a także flawonoidy, aminokwasy i wiele minerałów, takich jak żelazo, potas i wapń. Ważnym składnikiem tych owoców jest rutyna.

Camu camu ma działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, antybakteryjne. Pomaga w leczeniu zapalenia stawów, ze względu na wysoką zawartość witaminy C.Wzmacnia również układ odpornościowy, pomaga obniżyć poziom cukru we krwi i ciśnienie krwi, zapewnia elastyczność i drożność naczyń krwionośnych, pomaga zmniejszyć wagę, ma pozytywny wpływ na układ nerwowy.

.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?