Brzoskwinia
Klasyfikacja:
Další názvy:
Brzoskwinia, Prunus persica
Brzoskwinia to owoc pestkowy pochodzący z Chin; obecnie jednym z największych producentów brzoskwiń są Stany Zjednoczone. Brzoskwinie są pełne składników odżywczych i zapewniają szereg korzyści zdrowotnych, w tym lepsze trawienie, zdrowszą skórę i łagodzenie alergii.
Brzoskwinie są bogate w przeciwutleniacze, błonnik oraz wiele witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na zdrowie. Zawierają witaminę A, C, E, K, potas, miedź i mangan. W mniejszym stopniu oferują również magnez, żelazo, fosfor i witaminę B.
Wysoki poziom przeciwutleniaczy zwalcza wolne rodniki i chroni organizm przed starzeniem się i chorobami. Brzoskwinie zawierają określone rodzaje przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe i pomagają zapobiegać niektórym nowotworom. pomagają w prawidłowym trawieniu, promują zdrowie jelit i zmniejszają ryzyko problemów jelitowych. Regularne spożywanie brzoskwiń może poprawić zdrowie serca. Mogą one wyeliminować czynniki ryzyka powodujące choroby serca, przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi i obniżenia poziomu cholesterolu. Wzmacniają odporność i mogą pomóc pozbyć się toksyn z organizmu. Mają również zdolność do obniżania poziomu cukru we krwi. Prowadzą do zmniejszenia objawów alergii poprzez tłumienie odpowiedzi układu odpornościowego na alergeny. zapewniają ochronę skóry, utrzymując ją zdrową i w dobrej kondycji. Jednocześnie poprawiają zdolność skóry do zatrzymywania wilgoci.
Plaże mają ogromne zalety kosmetyczne i zdrowotne, dlatego są często stosowane w różnych produktach kosmetycznych, w tym szamponach, kremach nawilżających i mydłach. Są doskonałym źródłem witamin A, B, C i likopenu, dzięki czemu są szczególnie korzystne dla skóry, którą skutecznie pielęgnują. Wyciąg z brzoskwini pomaga redukować przebarwienia i cienie pod oczami. Zmniejsza widoczność zmarszczek i wspomaga regenerację skóry. Przyczynia się do ujędrnienia i rozjaśnienia skóry, chroni skórę przed uszkodzeniami zewnętrznymi, uszkodzeniami słonecznymi i oznakami przedwczesnego starzenia. Ma właściwości nawilżające, dzięki czemu skóra pozostaje nawilżona przez długi czas. Ekstrakt z brzoskwini jest odpowiedni dla wszystkich rodzajów skóry, a szczególnie korzystny dla skóry suchej i dojrzałej.
Brzoskwinie są również korzystne dla włosów. Nadają włosom połysk i miękkość. Zmniejszają wypadanie włosów, wspomagają ich wzrost i pomagają usunąć łupież.Mają właściwości oczyszczające, które utrzymują włosy i skórę głowy w czystości.
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.