Borówka kanadyjska
Borówka kanadyjska znana również jako borówka amerykańska. Borówki to fioletowe owoce, które są niskokaloryczne, ale bogate w składniki odżywcze. Istnieją 2 podstawowe rodzaje borówek - borówki kanadyjskie i dzikie borówki. Borówki zawierają niebieski barwnik myrtilin, który usuwa wolne rodniki. Zarówno dojrzałe fioletowe owoce, jak i liście są wykorzystywane do celów zdrowotnych. Oprócz węglowodanów, borówka kanadyjska zawiera także barwniki, kwasy organiczne, witaminy z grup A, B, C, E, K oraz minerały, w szczególności żelazo, wapń, mangan, cynk, sód, potas, magnez i fosfor. Dzięki tym substancjom borówka zwiększa odporność, pomaga oczyścić organizm, jest przydatna w leczeniu biegunki, wspomaga zdrowie oczu, wspomaga układ trawienny, obniża poziom cukru we krwi i uspokaja układ nerwowy.