Białko grochu
Jest to wegański i hipoalergiczny suplement diety otrzymywany poprzez ekstrakcję białka z żółtego groszku. Zawiera wszystkie 9 niezbędnych aminokwasów, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, ale otrzymuje je z pożywienia. Białko to jest wysokiej jakości źródłem żelaza, jest szeroko stosowane w treningu siłowym do wzrostu mięśni, utraty wagi i zapobiegania chorobom serca, gdzie może obniżyć poziom cholesterolu lub ciśnienia krwi.
Wykazano, że stosowanie 1,6 g białka grochu/kg masy ciała dziennie ma znaczący wpływ na budowanie masy mięśniowej. Jednocześnie ważne jest, aby nie przekraczać dawki 5 g / kg masy ciała dziennie lub zastępować więcej niż 35% spożycia kalorii białkiem. Wynika to z faktu, że może to zbytnio obciążyć wątrobę w celu jego przetworzenia, co może przynieść szereg skutków ubocznych, takich jak nudności, problemy jelitowe, wysoki poziom amoniaku we krwi, aw niektórych przypadkach nawet śmierć.