Białko
Białka znane również jako proteiny są ważną częścią każdej komórki w ludzkim ciele, są ich budulcem. Białka składają się z aminokwasów i organizm nie może ich wytworzyć z innych makroskładników odżywczych (tłuszczów i węglowodanów), dlatego ważne jest, aby dostarczać je w diecie, a ponadto nie mogą one tworzyć długoterminowych rezerw białkowych w organizmie, więc muszą być regularnie dostarczane do organizmu w diecie. Białka są ważnym budulcem mięśni, kości, chrząstek, skóry i krwi. ponieważ nie są przechowywane w magazynach, muszą być regularnie dostarczane do organizmu w diecie.
Białko dzieli się ze względu na pochodzenie na zwierzęce (mięso, nabiał, jaja) i roślinne (fasola, orzechy, tofu).
Funkcje białek obejmują: transport składników odżywczych w organizmie i informacji między komórkami, tkankami i narządami; zapewnienie struktury/stałości komórkom i tkankom; naprawę uszkodzonych komórek i tworzenie nowych; wspieranie odporności, ochronę organizmu przed bakteriami, wirusami i infekcjami; wspieranie prawidłowego rozwoju i wzrostu u ludzi; wspomaganie reakcji chemicznych w organizmie, utrzymanie prawidłowego pH w organizmie; utrzymanie równowagi płynów w organizmie.
Pozytywny wpływ białka na ludzki organizm jest wieloraki. Przede wszystkim odżywiają mięśnie i promują ich wzrost, zwiększając w ten sposób masę mięśniową i siłę fizyczną. Dostarczają organizmowi energii. Zapewniają uczucie sytości, zmniejszają apetyt. Obniżają ciśnienie krwi. Promują zdrowie kości, zmniejszając ryzyko złamań i rozrzedzenia kości (osteoporoza). Zwiększają metabolizm i przyspieszają spalanie tłuszczu, sprzyjając utracie wagi. Przyspieszają gojenie się ran.
W przypadku niedoboru białka może wystąpić utrata mięśni, opóźniony wzrost i rozwój, przerzedzenie włosów i obrzęk.