BHT
Klasyfikacja:
Další názvy:
butylohydroksytoluen
BHT lub butylohydroksytoluen, wraz z BHA, są przeciwutleniaczami, które są ogólnie uważane za kontrowersyjne. Niektóre badania wykazują działanie rakotwórcze, a mimo to można je znaleźć w niewielkich ilościach w takich produktach jak karma dla zwierząt domowych, żywność mrożona lub instant oraz produkty kosmetyczne. BHT można znaleźć w żywności pod oznaczeniem E321. Zapobiega jełczeniu i utlenianiu, maskuje zapachy i ogólnie wydłuża okres przydatności do spożycia produktów. Znany jest jako biała do żółtawej, lipofilowa substancja krystaliczna pochodzenia syntetycznego. BHT jest również stosowany w kosmetykach dekoracyjnych, kremach, zmywaczach do makijażu.
>Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?