Bertram z Rzymu
Klasyfikacja:
Další názvy:
Anacyclus pyrethrum
Wieloletnie zioło z rodziny gwiazdkowatych, znane również jako rumianek pierścieniowy lub rumianek hiszpański. Jest stosowany w kuchni jako przyprawa do zup i sosów. Z wyglądu przypomina rumianek i pochodzi z Maroka. Ale można go również znaleźć w basenie Morza Śródziemnego. Dorasta do wysokości 10 centymetrów.Bertram jest najczęściej określany jako naturalny afrodyzjak. Jest wytwarzany w postaci nalewki i wchodzi w skład płynów do płukania jamy ustnej i past do zębów. Ma właściwości przeciwbólowe i jest stosowany jako środek wspomagający leczenie reumatyzmu. Korzeń Bertram może być stosowany przeciwko pasożytom, takim jak glisty lub tasiemce. Do użytku zewnętrznego nadaje się do skóry problematycznej i trądzikowej.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?