Bergamotka
Klasyfikacja:
Další názvy:
Citrus bergamia
Bergamotka to wiecznie zielone drzewo cytrusowe należące do rodziny rutowatych. Rośnie w Azji, Brazylii i Turcji, ale główna produkcja owoców odbywa się obecnie we Włoszech w regionie Kalabrii. Bergamotka ma długie zielone liście i białe kwiatostany. Owoce bergamotki są krzyżówką pomarańczy i cytryny. Są podobne w smaku do limonek, ale mają bardziej gruszkowy kształt. Bergamotka jest zwykle określana jako doskonałe źródło olejków eterycznych. Olejki eteryczne są ekstrahowane z kory drzew poprzez tłoczenie na zimno. Ze względu na silny aromat, bergamotka jest składnikiem perfum, wód toaletowych, dezodorantów i relaksujących kąpieli. W przemyśle spożywczym bergamotka jest typowa dla czarnej herbaty Earl Grey, której jest częścią. Bergamotka ma znaczące właściwości lecznicze. Jej pachnące olejki eteryczne są stosowane w aromaterapii, zwłaszcza inhalacje mają pozytywny wpływ na górne drogi oddechowe, a także łagodzą depresję i zespół napięcia przedmiesiączkowego. Ponadto bergamotka poprawia ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu, równoważy poziom cukru we krwi i jest znanym środkiem medycznym na choroby biegunkowe. Ma właściwości przeciwgrzybicze i dezynfekujące. Do użytku zewnętrznego bergamotka jest skuteczna w leczeniu chorób skóry i trądziku.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?