Bazylia święta
Klasyfikacja:
Další názvy:
Ocimum sanctum, Tulsi
Święta bazylia znana również jako Tulsi jest przedstawicielem tradycyjnej medycyny ajurwedyjskiej. Jest to zioło o bogatej historii dzięki swoim właściwościom leczniczym. Należy do rodziny liściastych i pochodzi z Indii, gdzie rośnie od kilku tysięcy lat. Ma ostry zapach i może osiągać do 1 metra wysokości. Święta bazylia, pochodząca z Indii, jest również znana jako tulsi , co oznacza "nieporównywalny" . Większość tradycyjnych domów i świątyń w Indiach, które są postrzegane jako święte w wierzeniach hinduskich, ma co najmniej jedną roślinę tulsi, która jest używana w modlitwach, aby zapewnić zdrowie osobiste, czystość duchową i dobrobyt rodziny. W medycynie ajurwedyjskiej tulsi jest klasyfikowana jako rasayana, zioło, które odżywia rozwój osoby w kierunku doskonałego zdrowia i oświecenia oraz promuje długie życie.
Święta bazylia zawiera wiele korzystnych składników, w tym eugenol (olejek lotny), kwas ursolowy (triterpenoid) i kwas rozmarynowy (fenylopropanoid ). Kwas ursolowy jest jednym z najnowszych faworytów przemysłu kosmetycznego, ponieważ nie tylko promuje gojenie się skóry i zwiększa elastyczność. Święta bazylia, która jest stosowana miejscowo jako pasta w połączeniu z czarnym pieprzem, leczy choroby skóry, egzemę i pokrzywkę. Inne składniki aktywne obejmują kariofilenoraz kwasoleanolowy, karotenoidy, witamina C, wapń, żelazo, cynkoraz chlorofil.
Ma działanie przeciwzapalne, wzmacnia układ odpornościowy.Ponieważ bazylia jest klasyfikowana jako adaptogen, wykazano, że pozytywnie przeciwdziała skutkom stresu oksydacyjnego. Pomaga eliminować toksyny z organizmu i ma pozytywny skutek antystresowy. Wspiera układ trawienny i sercowo-naczyniowy, wzmacnia wątrobę i jej aktywność detoksykacyjną.
Święta bazylia zawiera wiele korzystnych składników, w tym eugenol (olejek lotny), kwas ursolowy (triterpenoid) i kwas rozmarynowy (fenylopropanoid ). Kwas ursolowy jest jednym z najnowszych faworytów przemysłu kosmetycznego, ponieważ nie tylko promuje gojenie się skóry i zwiększa elastyczność. Święta bazylia, która jest stosowana miejscowo jako pasta w połączeniu z czarnym pieprzem, leczy choroby skóry, egzemę i pokrzywkę. Inne składniki aktywne obejmują kariofilenoraz kwasoleanolowy, karotenoidy, witamina C, wapń, żelazo, cynkoraz chlorofil.
Ma działanie przeciwzapalne, wzmacnia układ odpornościowy.Ponieważ bazylia jest klasyfikowana jako adaptogen, wykazano, że pozytywnie przeciwdziała skutkom stresu oksydacyjnego. Pomaga eliminować toksyny z organizmu i ma pozytywny skutek antystresowy. Wspiera układ trawienny i sercowo-naczyniowy, wzmacnia wątrobę i jej aktywność detoksykacyjną.
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.