Banksia serrata
Klasyfikacja:
Další názvy:
Banksia
Drzewa z rodzaju Banksia są częścią południowych i zachodnich wybrzeży Australii, Tasmanii, ale także wokół Queensland. W języku czeskim znana jest jako wiciokrzew czerwony. Istnieje ponad 170 znanych gatunków tej rośliny. Banksja znajduje się na liście gatunków zagrożonych i rzadkich. Należy do rodziny protea i jest uprawiana ze względu na swoje kwiaty, zwłaszcza w ogrodach ozdobnych. Nie była znana w Europie aż do końca XX wieku, chociaż szacuje się, że istnieje od 40 milionów lat. Dorasta do 16 metrów wysokości i występuje głównie na piaszczystych glebach z zaroślami. Kwiaty banksji są pożywieniem nie tylko dla owadów, ale także dla niektórych gatunków ptaków, wiewiórek i nietoperzy ze względu na ich nektar.
Nalewki z kwiatów są stosowane w kosmetyce, gdzie są częścią kremów przeciwzmarszczkowych lub nawilżających, ponieważ zapobiegają wysuszaniu skóry. Można je również znaleźć w mieszankach esencji Bacha.
Nalewki z kwiatów są stosowane w kosmetyce, gdzie są częścią kremów przeciwzmarszczkowych lub nawilżających, ponieważ zapobiegają wysuszaniu skóry. Można je również znaleźć w mieszankach esencji Bacha.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?