b-kariofilen
Klasyfikacja:
Další názvy:
Beta-kariofilen
Kariofilen to związek chemiczny należący do terpenów. Charakteryzuje się korzennym, drzewnym zapachem. Występuje w czarnym pieprzu, bawełnie, bazylii, rozmarynie i goździkach.Stosowany jest jako składnik kosmetyków, gdzie wchodzi w skład kremów, past do zębów, a także w żywności. Beta-kariofilen współdziała z kannabinoidami, wzmacniając ich działanie.
Ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwdrobnoustrojowe. Promuje zdrowie układu pokarmowego, zmniejsza stan zapalny w mózgu, zmniejsza ilość substancji chemicznych, które powodują stres oksydacyjny związany ze stanem zapalnym, chroni mózg przed obrzękiem i stanem zapalnym podczas udaru. Pomaga zapobiegać i leczyć rozrzedzenie kości lub osteoporozę i tłumi ból. Niektóre badania sugerują, że może pomóc chronić przed niektórymi chorobami neurodegeneracyjnymi - chorobą Alzheimera i stwardnieniem rozsianym.
Ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwdrobnoustrojowe. Promuje zdrowie układu pokarmowego, zmniejsza stan zapalny w mózgu, zmniejsza ilość substancji chemicznych, które powodują stres oksydacyjny związany ze stanem zapalnym, chroni mózg przed obrzękiem i stanem zapalnym podczas udaru. Pomaga zapobiegać i leczyć rozrzedzenie kości lub osteoporozę i tłumi ból. Niektóre badania sugerują, że może pomóc chronić przed niektórymi chorobami neurodegeneracyjnymi - chorobą Alzheimera i stwardnieniem rozsianym.
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.