Awokado
Klasyfikacja:
Další názvy:
Persea gratissima, persea americana
Awokado jest owocem drzewa zwanego gruszą. Awokado ma kolor od ciemnozielonego do czarnego z charakterystycznym zielonym miąższem i jest silnym przedstawicielem superżywności, ponieważ zawiera wiele przeciwutleniaczy. Dojrzałe awokado ma łatwy do rozsmarowania miąższ i niejadalną ciemnobrązową pestkę o średnicy około 3 cm. Miąższ zawiera witaminy A, C, B, K, E i minerały, takie jak potas, magnez i mangan. Mówi się, że awokado ma pozytywny wpływ na leczenie osteoporozy ze względu na wysoką zawartość witaminy K. Awokado jest również bogate w błonnik i beta-sitosterol, który głównie obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Substancje zawarte w awokado mogą działać wspomagająco w leczeniu nadciśnienia tętniczego. W tradycyjnej kuchni meksykańskiej awokado wykorzystywane jest do produkcji słynnego guacamole. W produktach kosmetycznych awokado stosuje się w kremach, maseczkach do twarzy i odżywkach.
Ostatnio coraz więcej mówi się o przetwarzaniu zarówno skórki, jak i pestki awokado, które zawierają substancje, które mogą być potencjalnie wykorzystywane do produkcji leków o niskich skutkach ubocznych, w szczególności leków na chorobę Alzheimera.
Ostatnio coraz więcej mówi się o przetwarzaniu zarówno skórki, jak i pestki awokado, które zawierają substancje, które mogą być potencjalnie wykorzystywane do produkcji leków o niskich skutkach ubocznych, w szczególności leków na chorobę Alzheimera.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?