Astaksantyna i jej działanie
Jeśli mielibyśmy wymienić króla antyoksydantów, astaksantyna byłaby zdecydowanym zwycięzcą. Bowiem jest to najsilniejszy antyoksydant odkryty w naturze. Ma wiele pozytywnych skutków dla naszego organizmu - w tym te przeciwutleniającei przeciwzapalne. Wyobraźmy sobie ten cud natury.
Co to jest astaksantyna?
Astaksantyna jest karotenoidem, który nadaje łososiowi, homarowi lub flamingom głęboki pomarańczowo-czerwony kolor. Zwierzęta te pozyskują astaksantynę w swojej diecie z planktonu lub skorupiaków, które zgromadziły astaksantynę. Wżyciu łososi, astaksantyna odgrywa bardzo ważną rolę, ponieważ wspiera ich tkankę tłuszczową, a to właśnie wysokie stężenie astaksantyny pozwala im przetrwać w bardzo trudnych warunkach. Mój silny przeciwutleniacz, przeciwzapalny oraz właściwości wzmacniające odporność. Ma pozytywny wpływ na mmózg, mitochondria, DNA, oczy, układ sercowo-naczyniowy, układ odpornościowy, starzenie się komórek, męską płodność, wyniki sportowe, mięśnie i stawy.
Chociaż astaksantyna jest powszechnym przeciwutleniaczem w przyrodzie, jej stężenie jest często dość niskie. Jedna alga słodkowodna jest wyjątkiem. W rzeczywistości algą, która zawiera największą ilość astaksantyny jest Haematococus pluvialis (Chlorophyceae, Volvocales). W pewnych warunkach wytwarza astaksantynę. Astaksantyna służy jako jego ochrona w często trudnych warunkach. Chroni algi na przykład przed promieniowaniem UV, a dzięki astaksantynie algi są w stanie przetrwać przez lata.
Zalety astaksantyny w porównaniu z innymi przeciwutleniaczami:
- Przekracza barierę krew-mózg, dzięki czemu zapewnia ochronę antyoksydacyjną mózgu.
- Przekracza barierę hematoretinalną, zapewniając ochronę antyoksydacyjną i przeciwzapalną oczu.
- Usuwa więcej wolnych rodników niż jakikolwiek inny przeciwutleniacz.
- Funkcjonuje jako super silny przeciwutleniacz neutralizujący nadmiar tlenu singletowego.
- Przepływa przez organizm i zapewnia ochronę przeciwutleniającą i przeciwzapalną wszystkim narządom.
- Hamuje markery stanu zapalnego.
- Silnie pochłania promieniowanie UVB.
- Redukuje uszkodzenia DNA.
- Nie ma działania pro-oksydacyjnego - jest czystym przeciwutleniaczem.
- Wiąże się z tkanką mięśniową.
Astaksantyna i jej działanie antyoksydacyjne
Antyoksydanty pomagają neutralizować wolne rodniki, które są niestabilnymi cząsteczkami powiązanymi z rozwojem wielu chorób zwyrodnieniowych, w tym raka, chorób układu krążenia, upośledzenia funkcji poznawczych, zaburzeń układu odpornościowego, zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. To właśnie tutaj antyoksydanty . Ty nie neutralizują wolnych rodnikówi tym samym doprowadzają cały system do równowagi.
W przeciwieństwie do ich karotenoidowych odpowiedników, astaksantyna nie działa jako "pro-oksydant" w wysokich stężeniach. Inne karotenoidy mogą obrócić się przeciwko nam w wysokich stężeniach i działać jako pro-oksydant. Oznacza to, że uruchamiają łańcuch skutków ubocznych, które mają blokować.
Astaksantyna i jej właściwości przeciwzapalne
Rola astaksantyny polega nie tylko na jej działaniu antyoksydacyjnym, ale także na jej właściwościach przeciwzapalnych. Zapalenie jest problemem leżącym u podstaw większości chorób przewlekłych, nawet tych poważniejszych. Astaksantyna pomaga hamować stany zapalne w organizmie, a tym samym rozwój chorób.
1.) Astaksantyna a zdrowie oczu
Ponieważ astaksantyna jest w stanie przeniknąć przez barierę krew-mózg, w znacznym stopniu przyczynia się do poprawy widzenia i zdrowia komórkowego oczu. Może zatem pomóc w zwyrodnieniu plamki żółtej oczu, bólu oczu, w jaskrze lub neuropatia cukrzycowa.
2). Astaksantyna i zdrowie mózgu
Naukowcy zajmujący się chorobami neurodegeneracyjnymi od lat poszukują przeciwutleniacza, który mógłby zwalczać wolne rodniki i uszkodzenia oksydacyjne w mózgu. Wiadomo już byłoże uszkodzenie mózgu przez wolne rodniki prowadzi do pogorszenia funkcji poznawczych - a antyoksydanty zapobiegają tym uszkodzeniom. Jeśli antyoksydanty nie będą w stanie powstrzymać tego na czas, może dojść do niewydolności poznawczej. Wyzwaniem dla naukowców było to, że większość naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak witamina E, nie jest w stanie dotrzeć do mózgu (przez barierę krew-mózg). A jak już wiemy, astaksantyna może. Zmniejszenie stanu zapalnego, co w dłuższej perspektywie może oznaczać zmniejszone ryzyko otępienie rozwojowelubchoroba Alzheimera.
3). Astaksantyna a zdrowie skóry
Dbałość o skórę jest dla większości z nas najważniejsza, ponieważ jest ona jedną z najbardziej widocznych cech ciała. Kiedy wszystko funkcjonuje prawidłowo, a organizm otrzymuje potrzebne składniki odżywcze, pierwszą oznaką jest zdrowa, promienna skóra. Dlatego właśnie staksantyna jest świetną pomocą dla każdego, kto chce zmniejszyć wpływ starzenia się na skórę i zapobiec zmarszczkom.
Astaksantyna wspiera zdrowie skóry na kilka sposobów. Przede wszystkimchroni skórę przed promieniami UVpodtrzymującnawodnienie skórybadania wykazały również skuteczność astaksantyny w leczeniu łuszczycy (psoriasis) oraz atopowego zapalenia skóry. Stosowanie astaksantyny w okresie wiosennym przygotuje skórę na działanie promieni słonecznych w miesiącach letnich.
4). Astaksantyna i regeneracja
Astaksantyna zapobiega gromadzeniu się mleczanu i jest popularnie stosowana jako suplement diety przez sportowców na całym świecie. Poprawia wydajność sportową, minimalizuje uszkodzenia mięśni, zmęczenie i promuje regenerację.
To tylko kilka z wielu pozytywnych efektów astaksantyny na organizm. Ponadto astaksantyna pomaga również w zapaleniu błony żołądkowo-jelitowej powodowanym przez bakterie Helicobacter Pylori. Helicobacter pylori (H. pylori) to bakterie, które wielu z nas ma w żołądku, choć nie zawsze ujawniają się one w pełnej sile. Infekcje H. pylori mogą powodować wrzody trawienne lub zapalenie żołądka.
Na rynku można znaleźć zarówno syntetyczne, jak i naturalne formy astaksantyny. Zalecam preferowanie tych naturalnych, które są ekstrahowane z alg, ponieważ to właśnie z nimi związane są wszystkie badania, którym poddano astaksantynę. Nie ma żadnych badań dotyczących stosowania i efektów wersji syntetycznej. Choć jej produkcja jest tania, niewiele wiadomo o jej działaniu.
Astaksantyna nadaje się do długotrwałego stosowania, dzięki czemu idealnie nadaje się jako leczenie wspomagające w przypadku przewlekłych chorób zapalnych, które obejmują reumatoidalne zapalenie stawów lub zespół cieśni nadgarstka. Jest to przeciwutleniacz rozpuszczalny w tłuszczach, dlatego zaleca się przyjmowanie go z jedzeniem w celu lepszego wchłaniania. Inną alternatywą jest poszukanie suplementu diety, który zawiera kwasy naturalne lub tłuszczowe, aby pomóc zmaksymalizować wchłanianie astaksantyny.
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.