Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Astaksantyna

Klasyfikacja:
Další názvy:
astaksantyna
Astaksantyna jest najsilniejszym znanym przeciwutleniaczem, sklasyfikowanym jako karotenoid. Jest składnikiem zwierząt morskich, takich jak krewetki, homary, łosoś czy wodorosty. To właśnie astaksantyna powoduje ich różowawe zabarwienie. Największa ilość tego przeciwutleniacza znajduje się w wodorostach zwanych Haematococcus pluvialis. Astaksantyna pomaga organizmowi produkować więcej immunoglobulin, jednocześnie zmniejszając produkcję substancji zapalnych.

Astaksantyna bierze udział w wygaszaniu tlenu singletowego (rodnika uszkadzającego DNA):

  • 200 razy silniejszy niż luteina
  • 500 razy silniejszy niż witamina E
  • 560 razy silniejszy niż katechiny w zielonej herbacie
  • 800x silniejszy niż koenzym Q10
  • 3000x silniejszy niż resweratrol
  • 6000x silniejszy niż witamina C

Astaksantyna ma pozytywny wpływ na mózg, mitochondria, DNA, oczy, układ sercowo-naczyniowy, układ odpornościowy, starzenie się komórek, męską płodność, wyniki sportowe, mięśnie i stawy.

Korzyści astaksantyny w porównaniu z innymi przeciwutleniaczami:

  • Przekracza barierę krew-mózg, zapewniając ochronę antyoksydacyjną mózgu.
  • Przekracza barierę hematoretinalną, zapewniając ochronę antyoksydacyjną i przeciwzapalną oczu.
  • Funkcjonuje jako super silny przeciwutleniacz neutralizujący nadmiar tlenu singletowego.
  • Przepływa przez organizm, zapewniając ochronę antyoksydacyjną i przeciwzapalną wszystkim narządom.
  • Tłumi markery stanu zapalnego.
  • Silnie pochłania promieniowanie UVB.
  • Redukuje uszkodzenia DNA.
  • Nie ma działania pro-oksydacyjnego - jest czystym przeciwutleniaczem.
  • Wiąże się z tkanką mięśniową.
W nadmiernych dawkach astaksantyny mogą wystąpić zwiększone przebarwienia skóry i obniżone ciśnienie krwi. Astaksantyna jest popularna wśród sportowców, ponieważ wykazano, że zwiększa siłę, przyspiesza regenerację i sprzyja rozwojowi procesów zapalnych. Ze względu na swoje właściwości jest również składnikiem pasz dla zwierząt.

.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.