Arhat
Klasyfikacja:
Další názvy:
Luo Han Guo, momordicae grosvenori
Arhat jest rośliną pnącą. To niezwykłe pnącze rozrasta się ze względu na swoją zdolność do wspinania się na pobliskie drzewa, a jego pędy często osiągają pięć metrów długości. Owoce tak zwanego "owocu mnicha" pokryte są stosunkowo twardą skórką z miękkimi małymi włoskami, są okrągłe (nieco podobne do miniaturowych tykw) i osiągają średnicę od pięciu do siedmiu centymetrów, Wewnątrz tych owoców znajduje się mięsisty i bardzo soczysty miąższ z dużą liczbą małych nasion. Im dojrzalszy owoc, tym słodszy i ciemniejszy! Arhat ma też inne nazwy - często nazywany jest owocem Buddy lub Luo Han Guo.
Na owoce mnicha można natknąć się tylko w ściśle ograniczonych obszarach - uprawia się je tylko w kilku prowincjach Tajlandii i Chin. Winorośl ta owocuje bardzo obficie, ale trudność jej uprawy w innych regionach i krajach nie pozwala na zbiory na skalę przemysłową, a tym bardziej na wysyłanie tych owoców na eksport do innych krajów.
Jako surowiec leczniczy zbiera się zwykle lekko niedojrzałe owoce, bardzo bogate w błonnik, ogromne stężenie witaminy C i szereg innych witamin, a także glikozydy triterpenowe i cukry (głównie glukozę i fruktozę).
Monk fruit jest zawsze bardzo słodki, ale nie ma nawet minimalnego wpływu na poziom cukru we krwi.Tak ciekawą właściwość zawdzięcza zawartości mogrozydu w miąższu owocu - pod tą nazwą kryją się najbardziej złożone związki triterpenowe, które drażnią receptory języka reagujące na słodycz. Jednocześnie triterpenoidy te mają niezwykle drażniące działanie - nie ulegają rozpadowi w celu uwolnienia energii lub wywołania produkcji insuliny. Wspomniane mogrozydy mają również silne działanie detoksykujące, ponadto owoc mnicha może pochwalić się również właściwościami hemostatycznymi, przeciwutleniającymi, przeciwnowotworowymi, przeciwzapalnymi, chłodzącymi i trawiennymi.
Na owoce mnicha można natknąć się tylko w ściśle ograniczonych obszarach - uprawia się je tylko w kilku prowincjach Tajlandii i Chin. Winorośl ta owocuje bardzo obficie, ale trudność jej uprawy w innych regionach i krajach nie pozwala na zbiory na skalę przemysłową, a tym bardziej na wysyłanie tych owoców na eksport do innych krajów.
Jako surowiec leczniczy zbiera się zwykle lekko niedojrzałe owoce, bardzo bogate w błonnik, ogromne stężenie witaminy C i szereg innych witamin, a także glikozydy triterpenowe i cukry (głównie glukozę i fruktozę).
Monk fruit jest zawsze bardzo słodki, ale nie ma nawet minimalnego wpływu na poziom cukru we krwi.Tak ciekawą właściwość zawdzięcza zawartości mogrozydu w miąższu owocu - pod tą nazwą kryją się najbardziej złożone związki triterpenowe, które drażnią receptory języka reagujące na słodycz. Jednocześnie triterpenoidy te mają niezwykle drażniące działanie - nie ulegają rozpadowi w celu uwolnienia energii lub wywołania produkcji insuliny. Wspomniane mogrozydy mają również silne działanie detoksykujące, ponadto owoc mnicha może pochwalić się również właściwościami hemostatycznymi, przeciwutleniającymi, przeciwnowotworowymi, przeciwzapalnymi, chłodzącymi i trawiennymi.
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.