Arginina
Klasyfikacja:
Další názvy:
L-arginina
Arginina jest pół-niezbędnym (semi-essential) kwasem, który organizm może sam wytwarzać w pewnych warunkach, ale nie zawsze w wystarczających ilościach. Szczególnie podczas wysokiej aktywności fizycznej lub w okresach wzrostu. U osób starszych lub chorych produkcja argininy może być upośledzona, która jest wtedy podawana w postaci leków, zastrzyków i kremów.
Arginina znajduje się w czerwonym mięsie, rybach, produktach mlecznych i jajach.
Jest szczególnie ważna dla produkcji tlenku azotu, który utrzymuje naczynia krwionośne w organizmie otwarte i zaopatruje mózg w tlen. Poprawia erekcję i męską płodność. Wzmacnia układ odpornościowy. Pomaga leczyć rany. Wspomaga zdrową utratę wagi. Spowalnia oznaki starzenia. Kontroluje poziom cukru we krwi. Pomaga zapobiegać wypadaniu włosów. Arginina pomaga również regulować ciśnienie krwi, zwiększa ruchliwość plemników. Dla sportowców ma swoje zastosowania szczególnie w zakresie przepływu krwi w mięśniach, ponieważ szybciej dostarcza wszystkie ważne makroskładniki odżywcze do mięśni, dzięki czemu pomaga w budowaniu mięśni i poprawia wydolność fizyczną.
Arginina znajduje się w czerwonym mięsie, rybach, produktach mlecznych i jajach.
Jest szczególnie ważna dla produkcji tlenku azotu, który utrzymuje naczynia krwionośne w organizmie otwarte i zaopatruje mózg w tlen. Poprawia erekcję i męską płodność. Wzmacnia układ odpornościowy. Pomaga leczyć rany. Wspomaga zdrową utratę wagi. Spowalnia oznaki starzenia. Kontroluje poziom cukru we krwi. Pomaga zapobiegać wypadaniu włosów. Arginina pomaga również regulować ciśnienie krwi, zwiększa ruchliwość plemników. Dla sportowców ma swoje zastosowania szczególnie w zakresie przepływu krwi w mięśniach, ponieważ szybciej dostarcza wszystkie ważne makroskładniki odżywcze do mięśni, dzięki czemu pomaga w budowaniu mięśni i poprawia wydolność fizyczną.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?