Arginina
Klasyfikacja:
Další názvy:
L-arginina
Arginina jest pół-niezbędnym (semi-essential) kwasem, który organizm może sam wytwarzać w pewnych warunkach, ale nie zawsze w wystarczających ilościach. Szczególnie podczas wysokiej aktywności fizycznej lub w okresach wzrostu. U osób starszych lub chorych produkcja argininy może być upośledzona, która jest wtedy podawana w postaci leków, zastrzyków i kremów.
Arginina znajduje się w czerwonym mięsie, rybach, produktach mlecznych i jajach.
Jest szczególnie ważna dla produkcji tlenku azotu, który utrzymuje naczynia krwionośne w organizmie otwarte i zaopatruje mózg w tlen. Poprawia erekcję i męską płodność. Wzmacnia układ odpornościowy. Pomaga leczyć rany. Wspomaga zdrową utratę wagi. Spowalnia oznaki starzenia. Kontroluje poziom cukru we krwi. Pomaga zapobiegać wypadaniu włosów. Arginina pomaga również regulować ciśnienie krwi, zwiększa ruchliwość plemników. Dla sportowców ma swoje zastosowania szczególnie w zakresie przepływu krwi w mięśniach, ponieważ szybciej dostarcza wszystkie ważne makroskładniki odżywcze do mięśni, dzięki czemu pomaga w budowaniu mięśni i poprawia wydolność fizyczną.
Arginina znajduje się w czerwonym mięsie, rybach, produktach mlecznych i jajach.
Jest szczególnie ważna dla produkcji tlenku azotu, który utrzymuje naczynia krwionośne w organizmie otwarte i zaopatruje mózg w tlen. Poprawia erekcję i męską płodność. Wzmacnia układ odpornościowy. Pomaga leczyć rany. Wspomaga zdrową utratę wagi. Spowalnia oznaki starzenia. Kontroluje poziom cukru we krwi. Pomaga zapobiegać wypadaniu włosów. Arginina pomaga również regulować ciśnienie krwi, zwiększa ruchliwość plemników. Dla sportowców ma swoje zastosowania szczególnie w zakresie przepływu krwi w mięśniach, ponieważ szybciej dostarcza wszystkie ważne makroskładniki odżywcze do mięśni, dzięki czemu pomaga w budowaniu mięśni i poprawia wydolność fizyczną.
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.