Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Apigenina

Klasyfikacja:
Apigenina jest rodzajem flawonoidu, który jest związkiem wytwarzanym przez niektóre rośliny w celu obrony przed światłem ultrafioletowym i infekcjami. Rośliny zawierające apigeninę i inne flawonoidy są wykorzystywane w wielu kulturach do zwalczania chorób. Apigenina jest naturalnym związkiem występującym w wielu owocach i warzywach. Na przykład można ją znaleźć w pietruszce, cebuli, pomarańczy, rumianku i niektórych przyprawach.

Jak wiele flawonoidów występujących w roślinach, apigenina ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, które mogą chronić przed wieloma poważnymi chorobami. Chociaż nie przeprowadzono jeszcze badań na ludziach, związek ten był szeroko badany pod kątem jego działania na zwierzętach. Większość z tych badań koncentrowała się na jego potencjale przeciwnowotworowym i antyoksydacyjnym.

Wiele osób zna relaksujące działanie herbaty rumiankowej, a rumianek jest często zalecany jako naturalny środek na lęki, stres i zaburzenia snu. Dużą część skuteczności rumianku można przypisać silnemu działaniu apigeniny ze względu na jej zdolność do modulowania receptorów GABA w mózgu.

Apigenina może promować zdrowie skóry, pomagać złagodzić lęk i depresję, zmniejszyć stan zapalny w organizmie, ale jest szczególnie wykorzystywana ze względu na jej zdolność do wspierania funkcji trawiennych. Jest stosowany w przypadku kolki, wzdęć, łagodnych infekcji górnych dróg oddechowych, bólu przedmiesiączkowego i bezsenności.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.