Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Apigenina

Klasyfikacja:
Apigenina jest rodzajem flawonoidu, który jest związkiem wytwarzanym przez niektóre rośliny w celu obrony przed światłem ultrafioletowym i infekcjami. Rośliny zawierające apigeninę i inne flawonoidy są wykorzystywane w wielu kulturach do zwalczania chorób. Apigenina jest naturalnym związkiem występującym w wielu owocach i warzywach. Na przykład można ją znaleźć w pietruszce, cebuli, pomarańczy, rumianku i niektórych przyprawach.

Jak wiele flawonoidów występujących w roślinach, apigenina ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, które mogą chronić przed wieloma poważnymi chorobami. Chociaż nie przeprowadzono jeszcze badań na ludziach, związek ten był szeroko badany pod kątem jego działania na zwierzętach. Większość z tych badań koncentrowała się na jego potencjale przeciwnowotworowym i antyoksydacyjnym.

Wiele osób zna relaksujące działanie herbaty rumiankowej, a rumianek jest często zalecany jako naturalny środek na lęki, stres i zaburzenia snu. Dużą część skuteczności rumianku można przypisać silnemu działaniu apigeniny ze względu na jej zdolność do modulowania receptorów GABA w mózgu.

Apigenina może promować zdrowie skóry, pomagać złagodzić lęk i depresję, zmniejszyć stan zapalny w organizmie, ale jest szczególnie wykorzystywana ze względu na jej zdolność do wspierania funkcji trawiennych. Jest stosowany w przypadku kolki, wzdęć, łagodnych infekcji górnych dróg oddechowych, bólu przedmiesiączkowego i bezsenności.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?