Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Angina

Klasyfikacja:

Angina lub tonzilitis to choroba wywoływana najczęściej przez bakterie (paciorkowce), rzadziej przez wirusy lub grzyby. Przenoszona jest drogą kropelkową, a okres inkubacji wynosi od dwóch do czterech dni. Charakteryzuje się bólem gardła, trudnościami w przełykaniu, kaszlem, obrzękiem migdałków, bólem głowy, dreszczami i gorączką, dławieniem, zatkaniem nosa i powiększonymi węzłami chłonnymi. Leczenie polega na podawaniu antybiotyków i leżeniu w łóżku. Jeśli choroba nawraca częściej, można ją leczyć poprzez chirurgiczne usunięcie migdałków lub tonsillektomię. Niektóre bakterie wywołujące zapalenie migdałków wytwarzają toksyny, które powodują objawy oprócz typowych objawów zapalenia migdałków - czerwoną wysypkę i tak zwany malinowy język z czerwonymi kropkami. Wysypka pojawia się w podbrzuszu, klatce piersiowej i fałdach kończyn. Przenosi się przez powietrze i na przedmioty, dlatego grupy dzieci są najbardziej podatne. Jest również leczona antybiotykami.

>

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?