Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Ananas

Klasyfikacja:
Další názvy:
Ananas Comosus
Ananas jest pantropikalną rośliną należącą do rodziny Bromeliad. Ma ostre, kolczaste liście, a owoce ananasa ważą do 3,5 kg. Owoce znane są z żółtego koloru i słodkiego smaku. Ze względu na niską zawartość kalorii, może być spożywany nawet na diecie.

Ananas jest bogaty w witaminy z grupy B, witaminę C i beta-karoten. Zawiera również pierwiastki śladowe i minerały szczególnie magnez, cynk, mangan, miedź, żelazo, fosfor i potas . Łodyga ananasa zawiera składnik odżywczy bromelaninę. Bromelaina, a także bromelina, jest enzymem występującym w naszym organizmie, który pomaga rozkładać białka. Pomaga naprawić uszkodzoną tkankę, a także zapobiega stanom zapalnym.

Ananas madziałanie przeciwzapalnei
antyoksydacyjneefekty. Wspiera układ odpornościowy, zzmniejsza ryzyko chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca, choroby serca. Poprawia trawienie, szczególnie w niewydolności trzustki, pomaga wrozstroju żołądka. Łagodzi objawyzapalnej choroby stawów (artretyzmu)aodskraca czas regeneracji po forsownychćwiczeniach lub zabiegach chirurgicznych. Działa zapobiegawczo przeciwko miażdżycy, która polega na odkładaniu się substancji tłuszczowych w ścianach naczyń krwionośnych. Stosowany zewnętrznie na skórę, pomaga rozjaśnić plamy pigmentowe dzięki zawartej w nim substancji - bromelainie. Obróbka cieplna jednak w dużej mierze niszczy ten enzym. Wyciąg z ananasa jest stosowany głównie w kosmetyce, ponieważ ma działanie regenerujące, łagodzi skórę, zapobiega wysuszeniu, a także jest dodawany jako składnik perfum. Ananas jest popularnym składnikiem kremów przeciwstarzeniowych, ponieważ wygładza skórę.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.