Aminokwasy jedwabiu
Aminokwasy jedwabiu to naturalne aminokwasy występujące w jedwabiu, znane jako serycyna lub białko jedwabiu. Są one ekstrahowane z kokonu jedwabnika. Mogą być przetwarzane do postaci sproszkowanej lub płynnej, która jest dodawana do wielu produktów kosmetycznych.
Są one szczególnie odpowiednie do stosowania w produktach do pielęgnacji włosów, ponieważ chronią włosy przed utratą wilgoci i wzmacniają zniszczone włosy. Wiążą się z keratyną znajdującą się we włosach, gdzie to wiązanie tworzy warstwę ochronną, która pomaga zapobiegać utracie wilgoci, jednocześnie dodając blasku.
Aminokwasy te poprawiają nawilżenie skóry i włosów, pozostawiając miękki, naturalny wygląd. Są łatwo wchłaniane po nałożeniu na skórę. Podobnie jak we włosach, wiążą się z keratyną obecną w skórze, zapobiegając utracie wilgoci i czyniąc je idealnymi do nawilżania skóry. Proteiny jedwabiu zapewniają również ochronę przed promieniami ultrafioletowymi i pomagają zapobiegać powstawaniu zmarszczek.
Aminokwasy jedwabiu mogą być również przyjmowane wewnętrznie jako suplement diety. Istnieją dwie formy, a mianowicie Sericin-L i Sericin-S. Niestrawna forma, zwana Sercin-L, ma pozytywny wpływ na przewód pokarmowy, w tym okrężnicę. Serycyna-S jest formą strawną i jest stosowana głównie jako suplement diety podczas ćwiczeń. Mówi się, że jej działanie zwiększa i poprawia metabolizm.