Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Aminokwasy

Klasyfikacja:

Aminokwasy są budulcem białek. Białka to długie łańcuchy aminokwasów. Ludzkie ciało zawiera tysiące różnych białek, z których każde pełni ważną funkcję. Każde białko ma własną sekwencję aminokwasów. Sekwencja ta sprawia, że białko przybiera różne kształty i pełni różne funkcje w organizmie. Aby prawidłowo funkcjonować, organizm potrzebuje 20 różnych rodzajów aminokwasów. Te 20 aminokwasów łączy się na różne sposoby, tworząc białka w organizmie. Wszystkie aminokwasy są podzielone na niezbędne i nieistotne. Są one podzielone w zależności od tego, czy organizm może je wytwarzać, czy też muszą być spożywane z dietą. Niedobór aminokwasów może skutkować obniżoną odpornością, problemami trawiennymi, depresją, problemami z płodnością, zahamowaniem wzrostu u dzieci i wieloma innymi problemami zdrowotnymi.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?