Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Amaranthus spinosus

Klasyfikacja:
Další názvy:
Amaranthus, łasica ciernista
Amaranthus spinosus to gatunek amarantusa występujący głównie w regionach tropikalnych i subtropikalnych. Jest to jednoroczne zioło osiągające wysokość 1,5 metra. Owocem jest kapsułka zawierająca gładkie, czerwono-brązowe nasiona w kształcie soczewicy.

Amaranta jest jednym z najzdrowszych pokarmów, głównie ze względu na niezwykle wysoką zawartość białka. Zawiera również znaczną ilość przeciwutleniaczy, tłuszczów, węglowodanów, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, sodu, potasu i kwasu askorbinowego.

Amaranthus spinosus ma wiele właściwości leczniczych. Roślina może być używana świeża lub suszona. Korzeń działa jako skuteczny środek moczopędny. Jego sok jest stosowany w leczeniu gorączki, biegunki i bólu zębów. Liście są stosowane w leczeniu egzemy, oparzeń, ran, wrzodów, bólu ucha, krwawienia z nosa i hemoroidów. Sok jest stosowany do przemywania oczu i łagodzenia drgawek u dzieci. Amarantus ma korzystny wpływ na oddychanie i jest również stosowany na przykład w leczeniu ukąszeń węży.

Liście i młode rośliny są spożywane jako surowe lub gotowane warzywa. Mają gorzki smak i są zwykle spożywane tylko w niewielkich ilościach. Nasiona amarantusa, które są bardzo pożywne, są spożywane po ugotowaniu. Zawierają do 17% tłuszczu i są również wykorzystywane do produkcji oleju.

Oprócz kuchni i medycyny, amarantus ma zastosowanie w kosmetyce. Jest używany do pielęgnacji skóry i włosów. Promuje zdrowie włosów i skóry głowy, wzmacnia włosy, chroni je przed uszkodzeniami i dodaje im blasku. Amarantus jest szczególnie bogaty w lizynę, aminokwas obecny we włosach, ale którego organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Lizyna wzmacnia włosy, wspomaga ich wzrost i zapobiega wypadaniu. Amarantus jest również bogatym źródłem skwalenu, który działa jak emolient i odżywia włosy, zwiększa ich połysk i chroni je przed łamaniem.

Nasiona amarantusa, zawierające dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-9, działają nawilżająco i regenerująco na skórę. Wspomagają nawodnienie, detoksykację, zwiększają elastyczność skóry, koją skórę i zmniejszają widoczność zmarszczek.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.