Amalaki
Nazywana także Emblica medicina lub Amla. Chociaż drzewo osiąga do 15 metrów wysokości, jest nazywane indyjskim agrestem, ponieważ jego czerwone owoce przypominają nasz agrest. Jest silnym przeciwutleniaczem z dużą ilością witaminy C (podobno ma o 30 więcej witaminy C niż pomarańcza), dzięki czemu wspomaga układ odpornościowy. Dlatego owoce drzewa Amalaki są również klasyfikowane jako superżywność. Owoc amalaki ma kwaśny, cierpki smak i dokładnie tak ma smakować amalaki.
Jest to tradycyjny przedstawiciel medycyny ajurwedyjskiej. Zawiera minerały, zwłaszcza miedź, chrom, cynk, aminokwasy i flawonoidy. Wreszcie, Amalaki zawiera dużo błonnika i pomaga zapobiegać wzdęciom. Ma głównie działanie regeneracyjne, wzmacniające kości, zęby, włosy. Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i antymutagenne. Działa wspomagająco w leczeniu osteoporozy, oczyszcza krew i wspiera wątrobę. Jest doskonałym źródłem wsparcia dla nerek i całego organizmu. Można go znaleźć w postaci kapsułek, dżemu, soku lub suszu.
W kosmetyce stosowany jest jako odżywka do włosów, dodająca włosom blasku, elastyczności, gdyż zapobiega wypadaniu włosów i działa przeciwłupieżowo. Amalaki jest popularny w dodawaniu do farb do włosów.