Alpha GPC
Klasyfikacja:
Další názvy:
L-alfa glicerofosfocholina
Alpha-GPC, lub Alpha-glycerophosphocholine, jest substancją chemiczną, która jest uwalniana podczas rozpadu kwasu tłuszczowego występującego w soi i innych roślinach. Ze względu na swoje działanie terapeutyczne, w niektórych krajach jest stosowana jako lek, a w innych jako suplement. Stosuje się ją doustnie i w zastrzykach.
Jest jedną z najsilniejszych substancji nootropowych. Jest to aktywna forma choliny, która jest klasyfikowana jako neuroprzekaźnik. Neuroprzekaźniki są w rzeczywistości przekaźnikami impulsów nerwowych w ośrodkowym układzie nerwowym. Acetylocholina jest odpowiedzialna za zdolność koncentracji, poprawę pamięci i myślenia, a także funkcje poznawcze. Cholina jest również potrzebna innym układom w organizmie. Niski jej poziom może prowadzić do uszkodzenia tkanki wątroby, pomaga redukować procesy zapalne i może obniżać poziom homocysteiny, dlatego mówi się o cholinie w odniesieniu do zmniejszonego ryzyka zachorowania na raka. Alpha GPC jest najlepiej przyswajalną formą. Stymuluje uwalnianie hormonu wzrostu, pozytywnie wpływając na wzrost mięśni. Pomaga w leczeniu choroby Alzheimera. Może łagodzić objawy demencji. Wspomaga rekonwalescencję po udarze mózgu.
Niedobór może objawiać się niezdolnością do koncentracji lub stanami lękowymi.
Jest jedną z najsilniejszych substancji nootropowych. Jest to aktywna forma choliny, która jest klasyfikowana jako neuroprzekaźnik. Neuroprzekaźniki są w rzeczywistości przekaźnikami impulsów nerwowych w ośrodkowym układzie nerwowym. Acetylocholina jest odpowiedzialna za zdolność koncentracji, poprawę pamięci i myślenia, a także funkcje poznawcze. Cholina jest również potrzebna innym układom w organizmie. Niski jej poziom może prowadzić do uszkodzenia tkanki wątroby, pomaga redukować procesy zapalne i może obniżać poziom homocysteiny, dlatego mówi się o cholinie w odniesieniu do zmniejszonego ryzyka zachorowania na raka. Alpha GPC jest najlepiej przyswajalną formą. Stymuluje uwalnianie hormonu wzrostu, pozytywnie wpływając na wzrost mięśni. Pomaga w leczeniu choroby Alzheimera. Może łagodzić objawy demencji. Wspomaga rekonwalescencję po udarze mózgu.
Niedobór może objawiać się niezdolnością do koncentracji lub stanami lękowymi.
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.