Alfa-galaktozydaza (z Aspergillus niger)
Klasyfikacja:
Další názvy:
Aspergillus niger
Alfa-galaktozydaza jest enzymem, który może zatrzymać nadmierną produkcję gazów jelitowych. Może rozkładać ciężkostrawne pokarmy. Wraz z wiekiem produkcja tego enzymu spada. Jest on znany jako glikoproteina. Hydrolizuje cząsteczki glikolipidów i glikoprotein zawartych w cukrach złożonych. Alfa-galaktozydaza jest otrzymywana w wyniku naturalnej fermentacji Aspergillus niger. Występuje w ślinie i trzustce. Działanie:pomaga trawić cukry złożone i tłuszcze, rozkłada i trawi węglowodany, zmniejsza tworzenie się gazów w jelitach, pomaga zmniejszyć ból brzucha. Skutki uboczne obejmują alergie (pokrzywka, gorączka, świszczący oddech, obrzęk, trudności w oddychaniu).
.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?