Albizia różowa
Klasyfikacja:
Další názvy:
Albizia Julibrissin
Znane również pod angielską nazwą silk tree, drzewo to należy do rodziny jagodowych i obejmuje ponad 120 gatunków. Albizia julibrissin jest najczęściej uprawiana jako drzewo ozdobne. Róża Albizia rośnie w południowej części Morza Śródziemnego, w Turcji, ale także w Afryce. Dzięki mniejszym, wyraźnie różowym kwiatom nie można jej przeoczyć. Kora Albizia jest gładka, dlatego nazywana jest również drzewem jedwabnym. Jednak jego efekty są nie tylko ozdobne. Albizia ma również szereg pozytywnych właściwości, szczególnie dla ośrodkowego układu nerwowego. W tradycyjnej medycynie chińskiej stosuje się ją przeciwko bezsenności, ma działanie przeciwbólowe, pomaga w stanach lękowych, depresji i wspomaga pamięć. Napary z albinii mają działanie przeciwutleniające i są stosowane na skórę w celu poprawy elastyczności, wspomagają gojenie się ran, a okłady z tym naparem stosuje się na obrzęki lub skręcenia. Jest często stosowana w homeopatii. Zawiera glikozydy, alkaloidy i saponiny.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?