Aframon
Czeska nazwa rajskiego ziarna lub pieprzu gwinejskiego. Aframon to przyprawa należąca do rodziny Zingiberaceae (rodzina imbirowatych), a zatem jest dalekim krewnym imbiru. Rośnie wzdłuż wybrzeża Afryki Zachodniej, osiągając do dwóch metrów wysokości i jest bardzo podobny do trzciny. Jego okrągłe, brązowo-czarne nasiona, które znajdują się w strąku, są używane jako przyprawa. Mają silny aromat i były używane jako substytut czarnego pieprzu w XIV i XV wieku, ponieważ cena czarnego pieprzu była bardzo wysoka. Pachnie lekko cytrusowo.
Ziarno zawiera alkaloidy, saponiny, steroidy, flawonoidy, fenole i garbniki. Jest stosowany w leczeniu reumatyzmu, wzmacnia układ odpornościowy, a także służy jako środek pobudzający i odwadniający. W Anglii dodaje się go do likierów, brandy i whisky, aby uzyskać ostrzejszy smak.