Acronychia pedunculata
Klasyfikacja:
Další názvy:
Acronychia arborea Blume, acronychia laurifolia Blume, acronychia resinosa
Acronychia pedunculata to wiecznie zielona roślina dorastająca do 28 m wysokości, występująca w Chinach, Tajlandii, Kambodży, Laosie, Wietnamie, na Filipinach i w Malezji. Rośnie na wysokościach do 900 m. Kwiatostan jest biało-żółty, a owoce tego drzewa mają słodko-kwaśny smak. Młode liście są używane jako przyprawa lub w orzeźwiających kąpielach ze względu na zawartość olejków eterycznych. Owoce i liście mają cytrusowy zapach, a olejki eteryczne są używane jako składnik perfum.
Oprócz liści, korzenie i kora są stosowane w leczeniu świerzbu, wrzodów i, ze względu na swoje właściwości przeciwbakteryjne, dolegliwości żołądkowych.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?