Acetylocholina
Klasyfikacja:
Acetylocholina jest neuroprzekaźnikiem, substancją funkcjonującą jako przekaźnik chemiczny w mózgu, który jest produkowany w płacie ciemieniowym mózgu. Odgrywa ona ważną rolę w tworzeniu pamięci, koncentracji, logicznym rozumowaniu czy tworzeniu nowych synaps nerwowych. Z tego powodu jest czasami nazywany cząsteczką pamięci. Inną ważną rolą acetylocholiny jest promowanie pozytywnego nastroju, przy jednoczesnym kierowaniu negatywnych emocji, takich jak strach i złość. Organizm zdrowych ludzi produkuje wystarczające ilości acetylocholiny z jej prekursora, choliny. Stres i nasilające się choroby przewlekłe zmniejszają zdolność do produkcji acetylocholiny. Zdrowa dieta bogata w cholinę może pomóc w promowaniu produkcji acetylocholiny, a suplementy diety są dostępne dla osób z niedoborem choliny w diecie. Bogate w cholinę są jaja, produkty mleczne, wątroba wołowa, dorsz i kurczak, tofu, mleko sojowe, brokuły, kalafior, szpinak, orzeszki ziemne, migdały i fasola.Zaburzenia szlaków acetylocholiny w mózgu mogą prowadzić do ADD (zespół deficytu uwagi), ADHD (zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi), a nawet rozpadu osobowości (np. powodując chorobę Alzheimera). Poziom acetylocholiny ma tendencję do spadku podczas starzenia się, a spadek ten jest związany z krótkotrwałymi zanikami pamięci, na które tak często skarżą się seniorzy.
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.