Acerola
Klasyfikacja:
Další názvy:
Malpighia glabra, malpighia, wiśnia marbadon, wiśnia tropikalna
Acerola (Malpighia Glabra) to krzew, który jest mniej znany w naszych szerokościach geograficznych. Nazywana jest "wiśnią z Barbados" i wyróżnia się wysoką zawartościąwitaminy C. Podobno zawiera nawet 50-100 razy więcej witaminy C niż pomarańcze i cytryny. Acerola jest podobna do wiśni i pochodzi z tropikalnych części świata. Występuje głównie w Meksyku, Indiach i na Karaibach.
Najczęściej znana jako wiśnia z Barbados. Jak sama nazwa wskazuje, występuje na wyspie Barbados, ale także w Brazylii. Są to wysokie krzewy, których owoce są mniejsze, pomarańczowe do czerwonych i mają kwaśny smak. Acerola jest jednym z najbogatszych owoców pod względem kwasu askorbinowego (witaminy C), który jest ważny dla syntezy kolagenu i prawidłowego funkcjonowania więzadeł, ścięgien i stawów.
Acerola jest bardzo niskokaloryczna (32 kcal) i ma wiele pozytywnych korzyści, w tym właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Ponadto kwas chlorogenowy zawarty w aceroli pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, regulować poziom glukozy w cukrzycy i zapobiegać przewlekłym chorobom zapalnym spowodowanym uszkodzeniem komórek przez wolne rodniki.
Wspiera układ odpornościowy i zwalcza zmęczenie. Witamina C pomaga między innymi we wchłanianiu spożywanego żelaza. Acerola zawiera dużą ilość flawonoidów, które są znane ze swojego działania przeciwutleniającego. Występuje głównie w postaci proszku, ale produkuje się z niej również syropy i dżemy. Głównym tego powodem jest fakt, że owoce psują się bardzo szybko po zebraniu.
Najczęściej znana jako wiśnia z Barbados. Jak sama nazwa wskazuje, występuje na wyspie Barbados, ale także w Brazylii. Są to wysokie krzewy, których owoce są mniejsze, pomarańczowe do czerwonych i mają kwaśny smak. Acerola jest jednym z najbogatszych owoców pod względem kwasu askorbinowego (witaminy C), który jest ważny dla syntezy kolagenu i prawidłowego funkcjonowania więzadeł, ścięgien i stawów.
Acerola jest bardzo niskokaloryczna (32 kcal) i ma wiele pozytywnych korzyści, w tym właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Ponadto kwas chlorogenowy zawarty w aceroli pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, regulować poziom glukozy w cukrzycy i zapobiegać przewlekłym chorobom zapalnym spowodowanym uszkodzeniem komórek przez wolne rodniki.
Wspiera układ odpornościowy i zwalcza zmęczenie. Witamina C pomaga między innymi we wchłanianiu spożywanego żelaza. Acerola zawiera dużą ilość flawonoidów, które są znane ze swojego działania przeciwutleniającego. Występuje głównie w postaci proszku, ale produkuje się z niej również syropy i dżemy. Głównym tego powodem jest fakt, że owoce psują się bardzo szybko po zebraniu.
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.