Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

9 powodów, dla których warto przyjmować olej z wątroby dorsza

Od wieków mieszkańcy północnej Europy stosowali olej z wątroby dorsza w celu zwiększenia odporności w miesiącach zimowych. Był on również powszechnie stosowany w leczeniu reumatyzmu, głównie ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne. Głównym źródłem oleju z wątroby dorsza było spożywanie świeżej wątroby ryby Gadus morhua. Chociaż nie przemawiało to do większości ludzi pod względem smaku, ludzie żyjący w tych rejonach uważali, że efekty były zdecydowanie tego warte. I jak się okazuje, nie mylili się.


Czym jest olej z wątroby dorsza?
Olej z wątroby dorsza jest bogatym źródłem niezbędnych witamin, w tym witaminy D, witaminy A, a także przeciwzapalnych kwasów tłuszczowych omega-3.Te składniki odżywcze odgrywają istotną rolę w zdrowiu układu sercowo-naczyniowego, hormonalnego, odpornościowego i rozrodczego.
Olej z wątroby dorsza zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, te same, które można znaleźć w tłustych rybach lub owocach morza, takich jak łosoś, makrela i sardynki. Jest to również jeden z niewielu pokarmów bogatych w witaminę D.

1.)
Właściwości przeciwzapalne

Olej z wątroby dorsza jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, którymi są kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas eikozapentaenowy (EPA). Ze względu na swoje naturalne właściwości przeciwzapalne, kwasy omega-3 są często stosowane w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym lub zapaleniu stawów.

Niedobór omega-3 wzrasta z powodu nadmiernego spożycia przetworzonej żywności i fast foodów lub smażonych potraw, które zawierają rafinowane oleje roślinne (takie jak olej sojowy, olej rzepakowy, olej z nasion bawełny i olej kukurydziany). Niestety, oleje te są bardzo bogate w kwasy tłuszczowe omega-6. Spożywanie oleju z wątroby dorsza bogatego w kwasy omega-3 jest jednym ze sposobów kontrolowania stanu zapalnego w organizmie i optymalizacji stosunku kwasów tłuszczowych.



2.)
Źródło witaminy D

Witamina D jest znana głównie jako witamina, jednak w organizmie działa bardziej jak hormon niż witamina. Wpływa na funkcjonowanie neuroprzekaźników, zdrowie serca i reakcje zapalne w organizmie. Witamina ta jest syntetyzowana w skórze, gdy jesteśmy wystawieni na działanie promieni słonecznych UV. Najlepszym sposobem na uzyskanie wystarczającej ilości witaminy D jest spędzanie czasu na świeżym powietrzu bez ochrony przeciwsłonecznej i spożywanie pokarmów bogatych w witaminę D.

Witamina D nie tylko przyczynia się do zdrowia kości, ale wspiera ważne funkcje wszystkich naszych komórek. Ponieważ niski poziom witaminy D może zakłócać zdolność komórek do namnażania się, niedobór witaminy D może zwiększać ryzyko chorób i może powodować rozwój przewlekłych zaburzeń autoimmunologicznych, poznawczych lub chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy, osteoporozy itp.

3.)
Źródło witaminy A

Witamina A jest ważnym przeciwutleniaczem, który redukuje stres oksydacyjny, a tym samym zmniejsza stan zapalny. Promuje zdrowe oczy, mózg i jest ważna dla produkcji hormonów. Ci, którzy mają zbilansowaną dietę, mają również wystarczającą ilość witaminy A. Niedobór witaminy A jest ryzykiem szczególnie dla tych, którzy spożywają duże ilości wysoko przetworzonej żywności lub którzy mają niską jakość świeżej żywności.


Ostatnio odbyła się debata na temat suplementacji witaminą A, ponieważ uważa się, że wysokie poziomy są w rzeczywistości szkodliwe dla zdrowia do punktu toksyczności, powodując hiperwitaminozę A. Jest to jednak generalnie spowodowane wysokimi dawkami, które ludzie spożywają poprzez suplementy witaminy A. Nie jest to ilość zawarta w łyżeczce oleju z wątroby dorsza, który zawiera około 90% dziennej zalecanej dawki witaminy A.

Witaminy A i D są rozpuszczalnymi w tłuszczach składnikami odżywczymi, które często występują razem w żywności pochodzenia zwierzęcego. Obie funkcjonują jako prekursory aktywnych hormonów, więc produkujemy pewne enzymy, które przekształcają każdą z nich w aktywne formy, które organizm może następnie wykorzystać do regulowania układu odpornościowego. W tym przypadku witamina A jest przekształcana w retinol. Kiedy witamina A i D są przyjmowane razem, jest to całkowicie naturalne dla organizmu i jest to proces, który z kolei chroni nas przed toksycznością

4.) Działa jako profilaktyka chorób sercowo-naczyniowych

Olej z wątroby dorsza przyjmowany w postaci suplementów lub określonych pokarmów, w tym przypadku ryb, pomaga obniżyć wysoki poziom trójglicerydów, rodzaj niebezpiecznego tłuszczu we krwi, który zwiększa ryzyko chorób serca. Olej z wątroby dorsza pomaga również przy wysokim ciśnieniu krwi i pomaga zrównoważyć poziom cholesterolu.


5.) Może pomóc w zapobieganiu cukrzycy

Jako doskonałe źródło tłuszczu, olej z wątroby dorsza może kontrolowaćinsulinooporność, stany zapalne i kontrolować poziom glukozy (cukru) we krwi. Wykazano nawet, że pomaga zmniejszyć objawy powikłań związanych z cukrzycą, takich jak choroby nerek. Przyjmowanie oleju z wątroby dorsza i witaminy D w pierwszym roku życia dziecka i podczas ciąży może również pomóc zmniejszyć ryzyko cukrzycy.

6.) Pomaga w leczeniu krzywicy i reumatoidalnego zapalenia stawów

Na początku XX wieku naukowcy odkryli, że olej z wątroby dorsza jest naturalnym "środkiem przeciwkrzywiczym", co oznaczało, że tysiące matek zaczęło karmić dzieci na całym świecie łyżką oleju, aby uniknąć bolesnej krzywicy. Przyjmowanie oleju z wątroby dorsza wiąże się z mniejszą sztywnością stawów i obrzękiem u pacjentów z zapaleniem stawów i innymi dolegliwościami spowodowanymi stanem zapalnym.



7.) Wspiera zdrowie reprodukcyjne i rozwój niemowląt

Kwasy tłuszczowe omega-3 są ważne dla zdrowia reprodukcyjnego i są idealne w czasie ciąży. Te tłuszcze znajdujące się w oleju z wątroby dorsza są "prekursorami" eikozanoidów, związków, które wpływają na aktywność komórkową. Eikozanoidy biorą udział w procesie zapalnym i pomagają utrzymać go pod kontrolą. Ponadto są one również związane z cyklem menstruacyjnym, płodnością i wieloma funkcjami związanymi z hormonami.

8.) Wspomaga funkcjonowanie mózgu

Regularne stosowanie oleju z wątroby dorsza wiąże się z mniejszym ryzykiem rozwoju depresji, ze względu na wyższe spożycie niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3, a także witaminy D.

Istnieje związek między spożyciem kwasów omega-3 a zapobieganiem pogorszeniu funkcji poznawczych u ludzi, w tym chorobie Alzheimera. Istnieją wstępne dowody na to, że zawarte w nim kwasy omega-3 (a także składniki odżywcze, takie jak witaminy z grupy B, witaminy E, C i D) mogą służyć do ochrony przed pogorszeniem funkcji poznawczych.


9). Pomaga utrzymać zdrowie kości

Witamina D jest ważna dla budowy i utrzymania mocnych kości. Badania pokazują, że kobiety, które żyją w zimnych, północnych szerokościach geograficznych i nie otrzymują wystarczającej ilości światła słonecznego, mają tendencję do wytwarzania mniejszej ilości witaminy D, co zwiększa ryzyko utraty kości, złamań, a także otyłości.

Dawka

Kwasy tłuszczowe omega-3 hamują stany zapalne, a kwasy tłuszczowe omega-6 promują stany zapalne i potrzebujemy właściwych proporcji tych dwóch składników odżywczych.








Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z