Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

6 korzyści płynących ze stosowania grzybów leczniczych Reishi

Medycyna wschodnia wykorzystuje wiele różnych roślin i grzybów. Do najbardziej znanych należą grzyby lecznicze. Jednym ze szczególnie ważnych grzybów leczniczych jest Reishi lub Glossy Cordgrass. Reishi(Ganoderma lucidum)jest grzybem, który rośnie w różnych ciepłych i wilgotnych miejscach w Azji. Przez wiele lat był nazywany "boskim grzybem nieśmiertelności" w tych rejonach i w medycynie. Jest to grzyb drzewiasty, który rośnie na pniach głównie martwych drzew. Reishi zawiera triterpeny, polisacharydy i peptydoglikany, które są prawdopodobnie odpowiedzialne za jego działanie lecznicze. Podczas gdy same grzyby mogą być spożywane świeże, sproszkowane formy grzybów lub ich ekstrakty są już powszechnie stosowane. Oto kilka z ich korzyści leczniczych.

Wzmacnia układ odpornościowy

Pozytywny wpływ Reishi na układ odpornościowy został już udowodniony. Reishi może wpływać na geny w białych krwinkach, które są istotną częścią całego układu odpornościowego, a także zwiększać ich liczbę i aktywność.

WALKA Z RAKIEM

Badania przeprowadzone na pacjentach z rakiem wykazały, że niektóre cząsteczki znajdujące się w grzybie mogą zwiększać aktywność białych krwinek, które zwalczają infekcje, wzmacniając w ten sposób układ odpornościowy. Inne badania wykazały, że u pacjentów z rakiem jelita grubego grzyb może zwiększać liczbę białych krwinek, a tym samym poprawiać jakość życia osób chorych na raka. Naukowcy ostrzegają jednak, że Reishi nie ma na celu zastąpienia konwencjonalnego leczenia, ale może być stosowany jako środek wspomagający konwencjonalne leczenie.

Skuteczny w walce ze zmęczeniem i depresją

Reishi został przetestowany u osób z zespołem neurastenicznym. U osób tych zespół ten powoduje bóle i zawroty głowy, a także zmęczenie, depresję i drażliwość. Po 8 tygodniach stosowania, ich zmęczenie zmniejszyło się i nastąpiła pozytywna zmiana nastroju oraz ustąpienie depresji.

Zdrowsze serce

Według badań, Reishi jest w stanie podnieść "dobry" cholesterol HDL i obniżyć poziom trójglicerydów, które są tłuszczami odpowiedzialnymi za tworzenie się blaszek miażdżycowych, które mogą powodować poważne komplikacje zdrowotne, takie jak zawał mięśnia sercowego, udar mózgu i choroba wieńcowa kończyn dolnych.

Obniżenie poziomu cukru we krwi

Reishi ma korzystny wpływ na metabolizm cukru. Może regulować poziom cukru we krwi i dlatego nadaje się do leczenia wspomagającego cukrzycy typu 2. Ponadto Reishi poprawia reakcję tkanek na insulinę.

Działanie antyoksydacyjne

Wszystkie pozytywne efekty działania grzybka Reishi mają jedną wspólną cechę. Reishi ma znaczące działanie przeciwutleniające. Pomaga zwalczać wolne rodniki. To sprawia, że Reishi nadaje się również jako środek zapobiegający wielu chorobom.

Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z