Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

6 korzyści płynących ze stosowania grzybów leczniczych Reishi

Medycyna wschodnia wykorzystuje wiele różnych roślin i grzybów. Do najbardziej znanych należą grzyby lecznicze. Jednym ze szczególnie ważnych grzybów leczniczych jest Reishi lub Glossy Cordgrass. Reishi(Ganoderma lucidum)jest grzybem, który rośnie w różnych ciepłych i wilgotnych miejscach w Azji. Przez wiele lat był nazywany "boskim grzybem nieśmiertelności" w tych rejonach i w medycynie. Jest to grzyb drzewiasty, który rośnie na pniach głównie martwych drzew. Reishi zawiera triterpeny, polisacharydy i peptydoglikany, które są prawdopodobnie odpowiedzialne za jego działanie lecznicze. Podczas gdy same grzyby mogą być spożywane świeże, sproszkowane formy grzybów lub ich ekstrakty są już powszechnie stosowane. Oto kilka z ich korzyści leczniczych.

Wzmacnia układ odpornościowy

Pozytywny wpływ Reishi na układ odpornościowy został już udowodniony. Reishi może wpływać na geny w białych krwinkach, które są istotną częścią całego układu odpornościowego, a także zwiększać ich liczbę i aktywność.

WALKA Z RAKIEM

Badania przeprowadzone na pacjentach z rakiem wykazały, że niektóre cząsteczki znajdujące się w grzybie mogą zwiększać aktywność białych krwinek, które zwalczają infekcje, wzmacniając w ten sposób układ odpornościowy. Inne badania wykazały, że u pacjentów z rakiem jelita grubego grzyb może zwiększać liczbę białych krwinek, a tym samym poprawiać jakość życia osób chorych na raka. Naukowcy ostrzegają jednak, że Reishi nie ma na celu zastąpienia konwencjonalnego leczenia, ale może być stosowany jako środek wspomagający konwencjonalne leczenie.

Skuteczny w walce ze zmęczeniem i depresją

Reishi został przetestowany u osób z zespołem neurastenicznym. U osób tych zespół ten powoduje bóle i zawroty głowy, a także zmęczenie, depresję i drażliwość. Po 8 tygodniach stosowania, ich zmęczenie zmniejszyło się i nastąpiła pozytywna zmiana nastroju oraz ustąpienie depresji.

Zdrowsze serce

Według badań, Reishi jest w stanie podnieść "dobry" cholesterol HDL i obniżyć poziom trójglicerydów, które są tłuszczami odpowiedzialnymi za tworzenie się blaszek miażdżycowych, które mogą powodować poważne komplikacje zdrowotne, takie jak zawał mięśnia sercowego, udar mózgu i choroba wieńcowa kończyn dolnych.

Obniżenie poziomu cukru we krwi

Reishi ma korzystny wpływ na metabolizm cukru. Może regulować poziom cukru we krwi i dlatego nadaje się do leczenia wspomagającego cukrzycy typu 2. Ponadto Reishi poprawia reakcję tkanek na insulinę.

Działanie antyoksydacyjne

Wszystkie pozytywne efekty działania grzybka Reishi mają jedną wspólną cechę. Reishi ma znaczące działanie przeciwutleniające. Pomaga zwalczać wolne rodniki. To sprawia, że Reishi nadaje się również jako środek zapobiegający wielu chorobom.

Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z