Menachinon-7
Klasyfikacja:
Další názvy:
MK-7
Menachinon-7 (MK-7) jest jedną z rozpuszczalnych w tłuszczach form witaminy K2. Witamina K2 obejmuje szereg pokrewnych form, które różnią się głównie liczbą grup izoprenylowych w łańcuchach bocznych cząsteczki. Menachinony są oznaczane jako MK z cyfrą wskazującą liczbę jednostek izoprenowych, pokazując w ten sposób, jak długi jest łańcuch. Jeśli tych jednostek jest 7, nazywa się K2-7 (MK-7).
Długołańcuchowa witamina K2-7 i pozostałe trzy typy MK-8, MK-9 i MK-10 są wytwarzane przez bakterie w jelitach. Najlepszym źródłem tej witaminy jest natto, tradycyjna japońska żywność. Ponadto można ją znaleźćw sfermentowanej żywności i żywności na bazie drożdży, takiej jak fermentacja soi, która wykorzystuje bakterię Bacillus subtillis.
Badania wykazały, że K2-7 ma lepszą biodostępność niż inne formy - to znaczy, że jest łatwiej wchłaniany przez organizm. Oprócz tego, że jest najbardziej aktywną biologicznie formą witaminy K, pozostaje w organizmie dłużej, około 72 godzin. Inne formy, takie jak MK-4, pozostają w organizmie tylko przez kilka godzin.
Przy dłuższym przyjmowaniu, MK-7 gromadzi się w wyższych poziomach niż inne formy witaminy K. Prowadzi to do lepszej karboksylacji osteokalcyny, jednego z niezbędnych procesów dla zdrowszych kości i tętnic. Ma działanie zapobiegawcze przeciwko rozrzedzeniu kości (osteoporozie). Zapobiega gromadzeniu się wapnia w ścianach tętnic (zwapnieniu naczyń krwionośnych) poprzez oczyszczanie tętnic z tych złogów. Może pomóc zmniejszyć częstotliwość i intensywność skurczów.
Długołańcuchowa witamina K2-7 i pozostałe trzy typy MK-8, MK-9 i MK-10 są wytwarzane przez bakterie w jelitach. Najlepszym źródłem tej witaminy jest natto, tradycyjna japońska żywność. Ponadto można ją znaleźćw sfermentowanej żywności i żywności na bazie drożdży, takiej jak fermentacja soi, która wykorzystuje bakterię Bacillus subtillis.
Badania wykazały, że K2-7 ma lepszą biodostępność niż inne formy - to znaczy, że jest łatwiej wchłaniany przez organizm. Oprócz tego, że jest najbardziej aktywną biologicznie formą witaminy K, pozostaje w organizmie dłużej, około 72 godzin. Inne formy, takie jak MK-4, pozostają w organizmie tylko przez kilka godzin.
Przy dłuższym przyjmowaniu, MK-7 gromadzi się w wyższych poziomach niż inne formy witaminy K. Prowadzi to do lepszej karboksylacji osteokalcyny, jednego z niezbędnych procesów dla zdrowszych kości i tętnic. Ma działanie zapobiegawcze przeciwko rozrzedzeniu kości (osteoporozie). Zapobiega gromadzeniu się wapnia w ścianach tętnic (zwapnieniu naczyń krwionośnych) poprzez oczyszczanie tętnic z tych złogów. Może pomóc zmniejszyć częstotliwość i intensywność skurczów.
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.