Lignany
Klasyfikacja:
Lignany są przeciwutleniaczami, które mogą również wspierać układ odpornościowy. Ponadto lignany doskonale równoważą poziom hormonów w organizmie. W organizmie kobiety pomagają zrównoważyć poziom estrogenu. W organizmie mężczyzny pomagają zrównoważyć poziom testosteronu. Lignany mają również działanie antyestrogenowe, co oznacza, że mogą zapobiegać wiązaniu się hormonów z receptorami estrogenowymi.
Dieta bogata w pokarmy zawierające lignany roślinne (pełne ziarna, orzechy, nasiona, rośliny strączkowe, owoce i warzywa) może zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia.Nasiona lnu, najbogatsze źródło lignanów, takich jak glikozyd sekoizolarycyrezynolu (SDG), wykazano, że zmniejszają niektóre wczesne markery ryzyka dla zdrowia jelita grubego.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?